Χρήσιμες Πληροφορίες

Θηλασμός 1ης ώρας

Οι έμπειρες και κατάλληλα καταρτισμένες μαίες της Αιθούσης Τοκετών και του Χειρουργείου υποστηρίζουν την έγκαιρη έναρξη του θηλασμού, μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό. Το νεογέννητο τοποθετείται πάνω στη μητέρα αμέσως μετά τον τοκετό για τουλάχιστον μία ώρα (δέρμα με δέρμα). Η μαία ενθαρρύνει τη μητέρα ώστε να αναγνωρίσει τα σημάδια που δείχνουν πως το μωρό είναι έτοιμο να θηλάσει και προσφέρει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη.

Ο θηλασμός αμέσως μετά τη γέννηση είναι μια φυσικά ενστικτώδης συμπεριφορά του νεογέννητου. Η όσφρηση, η όραση και η γεύση βοηθούν το νεογέννητο να εντοπίσει το μαστό ενώ τα ακουστικά ερεθίσματα και το άγγιγμα από την μητέρα κάνουν το νεογνό να νοιώθει ασφάλεια και άνεση. Στην εβδομάδα μητρικού θηλασμού του 2007, που διοργανώθηκε από την WABA (World Alliance For Breastfeeding Action), ανακοινώθηκε ότι ένα εκατομμύριο ζωές θα μπορούσαν να σωθούν σε όλο τον κόσμο εάν οι μητέρες θήλαζαν τα παιδιά τους την πρώτη ώρα της ζωής τους.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Για το νεογνό

 • Το σώμα της μητέρας είναι η καλύτερη πηγή θερμότητας για τα υγιή τελειόμηνα νεογέννητα. Η θερμοκρασία του στήθους της μητέρας αυξάνεται κατά 0,5οC, δύο λεπτά αφού ακουμπήσει επάνω του το νεογέννητο.
 • Η αγκαλιά της μητέρας αποτελεί το καλύτερο μέρος για τη προσαρμογή του νεογέννητου από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή. Οι επιστήμονες καταλήγουν πως η γενετικά κωδικοποιημένη αντίδραση στον αποχωρισμό από τη μητέρα είναι το κλάμα και πως η κατάλληλη θέση για ένα υγιές τελειόμηνο νεογνό μετά τον τοκετό είναι η αγκαλιά της μητέρας και η επαφή δέρμα με δέρμα.
 • Τα μωρά που θηλάζουν αμέσως μετά τον τοκετό λαμβάνουν το πρωτόγαλα, το πρώτο τους φυσικό εμβόλιο. Η πρώιμη λήψη τροφής από το νεογνό διεγείρει την περισταλτικότητα του εντέρου, ευνοώντας τη γρήγορη αποβολή του μυκωνίου άρα και την πρόληψη του νεογνικού ίκτερου.
 • Παράλληλα η επαφή δέρμα με δέρμα προάγει τον αποικισμό του νεογνικού δέρματος από ασφαλή μικρόβια της βακτηριακής χλωρίδας του μητρικού δέρματος, βοηθώντας το νεογνό να προστατευθεί από τα παθογόνα βακτήρια που θα συναντήσει αργότερα στο περιβάλλον.
 • Οι καρδιακές σφύξεις, το σάκχαρο και η αναπνοή ενός νεογνού βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα όταν βρίσκεται στην αγκαλιά της μητέρας του.
 • Η έγκαιρη έναρξη του θηλασμού αμέσως μετά τον τοκετό συμβάλλει στη ταχεία εδραίωση της γαλουχίας. Όσο πιο νωρίς ξεκινάει να θηλάζει ένα νεογνό, τόσο ταχύτερα θα μάθει να θηλάζει σωστά και αποτελεσματικά. Έτσι επιτυγχάνεται και μείωση της αναμενόμενης απώλειας βάρους του.
 • Τέλος η επαφή δέρμα με δέρμα και η έγκαιρη έναρξη του θηλασμού σχετίζονται με υψηλά ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του βρέφους αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας θηλασμού για τους επόμενους μήνες. Αυτό οδηγεί στη βελτίωση της υγείας του βρέφους αλλά και της μητέρας.

Για τη μητέρα

 • Το μασάζ που κάνει το νεογέννητο με τα χέρια του στο μαστό καθώς και η επαφή των χειλιών του μωρού με τη θηλή, ευθύνονται για την απελευθέρωση μιας μεγάλης ποσότητας οξυτοκίνης (ορμόνη) από την υπόφυση της μητέρας. Χάρις τη δράση της επιτυγχάνεται η σύσπαση της μήτρας και η υστεροτοκία. Παράλληλα τα αγγεία της μήτρας συσπώνται, μειώνεται η απώλεια αίματος και προλαμβάνεται η αναιμία.
 • Με την έγκαιρη έναρξη του θηλασμού τονώνεται η αυτοπεποίθηση της μητέρας και καθησυχάζονται πολλοί από τους φόβους της για το αν θα ανταπεξέλθει στο νέο της ρόλο.
 • Προβλήματα όπως η ανεπάρκεια γάλακτος, ο πόνος στη θηλή από κακή τεχνική θηλασμού αλλά και η υπερφόρτωση των μαστών το τρίτο 24ωρο προλαμβάνονται.
 • Οι γυναίκες που ξεκινάνε να θηλάζουν μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό, φάνηκε πως θηλάζουν για περισσότερο καιρό τα παιδιά τους. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που θηλάζει μια μητέρα, τόσο μεγαλύτερα είναι και τα οφέλη για εκείνη: Μείωση της πιθανότητας του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, πρόληψη της οστεοπόρωσης κ.α.

Και για τους δύο

 • Φαίνεται πως κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης επαφής μητέρας και νεογνού, όταν κοιτάζονται στα μάτια και το δέρμα τους είναι σε επαφή, αρχίζουν να μαθαίνουν ο ένας τον άλλο. Για τη μητέρα, τα πρώτα λεπτά και οι πρώτες ώρες μετά τον τοκετό είναι μία περίοδος που νιώθει συναισθηματικά «ανοιχτή» για να ανταποκριθεί στο μωρό της και να ξεκινήσουν μία νέα σχέση. Με το θηλασμό, αυτός ο νέος δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί ενισχύεται.
 • Πολλοί επιστήμονες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα για το αν υπάρχει στα αλήθεια μία «ευαίσθητη περίοδος» τα πρώτα λεπτά, ώρες και ημέρες, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη σχέση και τη συμπεριφορά των γονέων με τα παιδιά τους στη μετέπειτα ζωή τους. Σε κάθε έρευνα αποδείχθηκε ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούν η μητέρα με το μωρό τις πρώτες ημέρες και όσο συχνότερα θηλάζει ένα βρέφος αυτό το πρώτο κρίσιμο διάστημα, τόσο βελτιώνεται η φροντίδα της μητέρας και για το πρώτο καιρό αλλά και για τη μετέπειτα κοινή τους ζωή.
 • Τέλος διαπιστώθηκε πως η εκτεταμένη επαφή μητέρας νεογνού μετά τον τοκετό προλαμβάνει διαταραχές της γονεϊκής συμπεριφοράς στο μέλλον, όπως παιδική κακοποίηση, παραμέληση και εγκατάλειψη.
Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ ΓΕΝΙΚΗ, ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved