img614

Βλεφαροπλαστική

Είναι από τις πιο διαδεδομένες πλαστικές επεμβάσεις, με την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα αλλά και να ανανεώσουμε την εικόνα μας σε σημαντικό βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, η βλεφαροπλαστική εγγυάται ότι και θα βλέπομε και θα μας βλέπουν με άλλο…μάτι.

Η βλεφαροπλαστική είναι η πιο διαδεδομένη αντιγηραντική επέμβαση που ανανεώνει το βλέμμα και γυρίζει τον...χρόνο πίσω. Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένη κλινική με τοπική ή γενική αναισθησία και διαρκεί 1-2 ώρες. Στα άνω βλέφαρα η τομή γίνεται μέσα στην πτυχή που σχηματίζουν, ενώ στα κάτω βλέφαρα γίνεται ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες. Οι τομές επεκτείνονται λίγο προς τα πλάγια με μικρή κλίση προς τα άνω για τα άνω βλέφαρα και προς τα κάτω για τα κάτω βλέφαρα. Ανάλογα με τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, εφαρμόζονται διαφορετικές τεχνικές. Σε νεότερα άτομα, στα κάτω βλέφαρα, όταν δεν υπάρχει χαλάρωση του δέρματος των βλεφάρων, αλλά κυρίως περίσσευμα λίπους, μπορούμε να επέμβουμε χωρίς εξωτερική τομή, αλλά από το μέσα μέρος των βλεφάρων. Επίσης, αυτή η τεχνική είναι δυνατόν να συνδυαστεί με εφαρμογή laser στην επιφάνεια των βλεφάρων.

Πρέπει να τονίσουμε ότι με τη βλεφαροπλαστική μπορούν να «ωφεληθούν» και άλλα σημεία του προσώπου. Με κατάλληλη τεχνική, είναι δυνατόν να επιτύχουμε ανόρθωση του μέσου τριτημορίου του προσώπου και απάλυνση των ρινοπαρειακών ρυτίδων, καθώς επίσης και ανόρθωση των φρυδιών αν το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος.

Μετά την επέμβαση τοποθετούνται για λίγες ώρες κρύες κομπρέσες στην περιοχή και μπορεί κανείς να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια μέρα. Την ίδια και τις επόμενες μέρες ίσως εμφανιστούν εκχυμώσεις και οίδημα, τα οποία υποχωρούν σχετικά γρήγορα από μόνα τους. Τα ράμματα αφαιρούνται την 4η-6η μέρα και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του. Καθαρισμός και make-up επιτρέπονται έπειτα από επτά ημέρες. Για τον ύπνο χορηγούνται οφθαλμικές αλοιφές, για την ημέρα τεχνητά δάκρυα και, αν υπάρξει ενόχληση, παυσίπονα. Για να επιστέψει κανείς στις συνήθεις καθημερινές του δραστηριότητες μπορεί να χρειαστούν μία ή δύο εβδομάδες, αλλά η ολοκλήρωση της επούλωσης παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο και αυτό εξαρτάται από το είδος της τεχνικής που χρησιμοποιήσαμε. Σε κάθε περίπτωση, οι μικρές ουλές από την επέμβαση συνήθως εξαφανίζονται γρήγορα.

Υπάρχει περίπτωση μετά την επέμβαση να έχουμε ορισμένες επιπλοκές: τα βλέφαρα να μην κλείνουν ερμητικά, να υπάρχει ερεθισμός ματιών με παραγωγή δακρύων ή ξηρότητα, ιδιαίτερα στους καπνιστές, και μια πιθανώς καθυστερημένη επούλωση των τομών. Όλα αυτά έχουν συμβεί, αλλά αντιμετωπίζονται με επιτυχία και σταδιακά υποχωρούν. Τα γυαλιά ηλίου και το μασάζ στις ουλές είναι απαραίτητα τους πρώτους μήνες.

Υπάρχουν, πάντως, κατηγορίες ανθρώπων για τους οποίους η βλεφαροπλαστική αντενδείκνυται, για παράδειγμα όταν προβλήματα ή συγκεκριμένες παθήσεις των οφθαλμών, όπως καταρράκτης, γλαύκωμα, έντονη μυωπία, ή εξόφθαλμος. Σε αυτές τις προπτώσεις η επέμβαση πρέπει να αποφεύγεται.

Τα αποτελέσματα

Η βλεφαροπλαστική συνήθως γίνεται σε άτομα άνω των 35-40 ετών αλλά και σε μικρότερες ηλικίες, ειδικά όταν υπάρχουν δυσμορφίες των βλεφάρων κληρονομικής αιτιολογίας. Να σημειωθεί επίσης ότι δεν υπάρχει περιορισμός για την εποχή την οποία θα γίνει η επέμβαση. Το σημαντικό είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει μία-δύο εβδομάδες για την αποθεραπεία.

Το αποτέλεσμα της επέμβασης διαρκεί από δέκα μέχρι και δεκαπέντε χρόνια, ανάλογα με το είδος του προβλήματος, την ποιότητα του δέρματος του ατόμου, τον βαθμό εκφραστικότητας και τον τρόπο ζωής. Το κάπνισμα, το αλκοόλ και οι λίγες ώρες ύπνου είναι επιβαρυντικοί παράγοντες.

Να αναφερθούμε, τέλος, σε ένα μάλλον συνηθισμένο πρόβλημα, στις σακούλες κάτω από τα μάτια. Αυτές οφείλονται κυρίως στη μεγάλη χαλάρωση κι στην έλλειψη ελαστικότητας του δέρματος των κάτω βλεφάρων, σε αυξημένη ποσότητα λίπους και στην ατροφία των περιοφθαλμικών δομών που σταδιακά επιδεινώνονται με την ηλικία. Σε νεότερα άτομα είναι κληρονομικής αιτιολογίας και οφείλονται σε υπερβολική συσσώρευση λίπους στην περιοχή. Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένες παθήσεις που πιθανώς να ευθύνονται και θα πρέπει να διερευνώνται, όπως π.χ. αλλεργίες, καρδιακές παθήσεις, παθήσεις νεφρών, ορμονικές διαταραχές, δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς κ.α.

tuv9001 tuv15224 covid-check
Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ ΓΕΝΙΚΗ, ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved