img613

Ρινοπλαστική

Είναι η χειρουργική επέμβαση, που έχει σκοπό την διόρθωση του σχήματος και του μεγέθους της μύτης, έτσι ώστε να είναι σε αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Ταυτόχρονα, μπορεί να διορθωθούν και λειτουργικού τύπου προβλήματα αναπνοής που οφείλονται σε σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ή σε υπερτροφία των ρινικών κογχών βελτιώνοντας έτσι όχι μόνο το αισθητικό αλλά και το λειτουργικό πρόβλημα εφόσον υπάρχει.

Απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες μετά την ηλικία των 17-18 ετών. Δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σκελετού του προσώπου και επομένως και της ρινικής πυραμίδος.

Στην ρινοπλαστική κατά κανόνα δεν γίνεται καμία εξωτερική τομή στο δέρμα της μύτης έτσι ώστε να μην υπάρχουν εμφανείς ουλές. Όλες οι τομές γίνονται στο εσωτερικό της μύτης και συγκεκριμένα μέσα στα ρουθούνια, για αυτό άλλωστε χαρακτηρίζεται και «κλειστή ρινοπλαστική». Στην αρχή αποκολλάται ο βλεννογόνος από το ρινικό διάφραγμα και έπειτα το δέρμα από τον σκελετό της μύτης. Στην συνέχεια ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος της επιθυμητής μύτης, εφαρμόζονται οι κατάλληλες χειρουργικές τεχνικές ρινοπλαστικής, όπου ανάλογα με την περίπτωση γίνεται αφαίρεση ή πρόσθεση χόνδρινων ή/ και οστέινων τμημάτων με σκοπό μια νέα συμμετρική ρινική πυραμίδα και διάφραγμα.

Σε ειδικές περιπτώσεις μετά από απόφαση του πλαστικού χειρουργού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η τεχνική της «ανοιχτής ρινοπλαστικής», όπου η ουλή είναι πιθανό να είναι ορατή μιας και η τομή γίνεται στο πρόσθιο τμήμα.

Πριν την επέμβαση  πρέπει να προηγηθεί ένας κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος (εξετάσεις αίματος, καρδιογράφημα, καρδιολογική εξέταση και ακτινογραφία θώρακα). Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένη κλινική από άρτια καταρτισμένο πλαστικό χειρουργό και διαρκεί κατά μέσο όρο μία με μιάμιση ώρα αναλόγως το μέγεθος του προβλήματος και γίνεται υπό γενική αναισθησία, ενώ συνήθως προϋποθέτει ένα βράδυ παραμονής στην κλινική.
Χρειάζονται συνήθως 10 ημέρες πριν κάποιος μπορέσει να επιστρέψει στην εργασία του. Εφόσον έχουν γίνει οστεοτομίες, θα υπάρχει πρήξιμο και εκχυμώσεις στην περιοχή των κάτω βλεφάρων για μερικές μέρες. Αυτά σταδιακά υποχωρούν και συνήθως εξαφανίζονται σε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας.

Μετεγχειρητικά:

 • Είναι προτιμότερο να στέκεσαι, να περπατάς ή να κάθεσαι από το να είσαι ξαπλωμένος(η).
 • Απόφυγε να σκύβεις ή να σηκώνεις βαριά αντικείμενα για μία εβδομάδα τουλάχιστον.
 • Προσπάθησε να μην χτυπήσεις κατά λάθος την μύτη σου. Απέφυγε να σηκώνεις μικρά παιδιά και για δύο εβδομάδες μετεγχειρητικά να κοιμάσαι μόνος(η) σου.
 • Παγωμένες κομπρέσες (και όχι πάγος) είναι καλό να χρησιμοποιούνται στην περιοχή των οφθαλμών όσο το δυνατό περισσότερο για τις πρώτες τρεις ημέρες.
 • Απόφυγε την ηλιοθεραπεία για ένα μήνα.
 • Μην βγάζεις τα φρύδια σου για μια εβδομάδα.
 • Μην κάθεσαι κάτω από τα επαγγελματικά στεγνωτήρια μαλλιών στα κομμωτήρια.
 • Μην ρουφάς την μύτη σου. Προσπαθώντας να αναπνεύσεις καλύτερα θα επιτύχεις μεγαλύτερη δυσφορία και ίσως αιμορραγία.
 • Μην χαμογελάς ή γκρινιάζεις πάρα πολύ.
 • Μην τραβάς το άνω χείλος προς τα κάτω (όπως όταν βάζεις κραγιόν). Χρησιμοποίησε βουρτσάκι.
 • Μην μασάς τσίχλα, ούτε να τρως σκληρά στο μάσημα φαγητά.
 • Μην χρησιμοποιείς την οδοντόβουρτσα για τα πάνω δόντια. Προτίμησε ένα μαλακό πανάκι προσώπου.
 • Μην συγκρατείς το φτέρνισμα ή τον βήχα.
 • Για 2 εβδομάδες απόφυγε ρούχα που δεν κουμπώνουν.
 • Το κολύμπι, γυμναστήριο, έντονη αθλητική δραστηριότητα απαγορεύονται για 2 εβδομάδες. Το τρέξιμο και το τένις για 3 εβδομάδες. Οι καταδύσεις και το σκι απαγορεύονται για 2 μήνες. Όλα τα σπορ που έρχεσαι σε επαφή με τον συναθλητή σου για 4 μήνες.
 • Τα μυωπικά γυαλιά επιτρέπονται την πρώτη εβδομάδα αλλά απαγορεύονται τις επόμενες 6 εβδομάδες. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τους φακούς επαφής.
 • Απόφυγε μπάνιο με καυτό νερό τις πρώτες εβδομάδες.

Πιθανές επιπλοκές:

Η σωστή προεγχειρητική εκτίμηση και η ανάλυση του τρόπου αναπνοής θα επισημάνουν τυχόν λειτουργικά προβλήματα τα οποία εφόσον υπάρχουν (π.χ. σκολίωση) θα πρέπει να διορθωθούν ταυτόχρονα με την διόρθωση των αισθητικών προβλημάτων.

Έτσι επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμα το καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα χωρίς προβλήματα στην αναπνοή και στην όσφρηση μετά την επέμβαση.

tuv9001 tuv15224 covid-check
Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ ΓΕΝΙΚΗ, ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved