img612

Λίφτινγκ Προσώπου

Ρυτιδοπλαστική Προσώπου

Το Face lifting ή Ρυτιδοπλαστική προσώπου είναι η επέμβαση που δίνει μια πιο νεανική εμφάνιση στο πρόσωπο και το λαιμό, απομακρύνοντας την χαλάρωση του δέρματος και τις βαθιές ρυτίδες. Το δέρμα του προσώπου αρχίζει να ‘‘ζαρώνει’’ και να ‘‘κρεμάει’’ ως αποτέλεσμα της ηλικίας, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και της ποιότητάς του. Το face lifting βελτιώνει τόσο την εμφάνιση του προσώπου όσο και την περιοχή του λαιμού διορθώνοντας το περίγραμμα και το προφίλ.

Η κατάλληλη ηλικία για να γίνει η επέμβαση είναι εκείνη που το πρόσωπο αρχίζει να χαλαρώνει, το δέρμα χάνει την σπαργή του και οι ρυτίδες αρχίζουν να βαθαίνουν, δηλαδή συνήθως γύρω στα πενήντα.

Κατά την επέμβαση εκτός του ότι αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος, πραγματοποιείται ανόρθωση και σύσφιγξη των μυών του προσώπου και του λαιμού (SMAS lift). Οι τομές αρχίζουν πίσω από την γραμμή της τριχοφυΐας στους κροτάφους, μπροστά και πίσω από το αυτί και καταλήγουν πάλι μέσα στα μαλλιά. Το χειρουργείο διαρκεί 3 ώρες ή και περισσότερο εάν συνδυαστεί με άλλες τεχνικές (π.χ. λιποαναρρόφηση στο πιγούνι, βλεφαροπλαστική, ανόρθωση μετώπου κ.λ.π.), γίνεται με γενική αναισθησία και συνίσταται παραμονή στην κλινική για μία με δύο ημέρες.

Η καλή ποιότητα δέρματος βοηθάει πολύ την μετεγχειρητική πορεία και την ανάρρωση και προσδίδει σημαντικά στο τελικό αποτέλεσμα. Στις καπνίστριες η διακοπή του καπνίσματος για μία με δύο εβδομάδες πριν και μετά το χειρουργείο έχει μεγάλη σημασία για την γρήγορη και καλή επούλωση. Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση πρέπει να μένουμε ήρεμοι στο σπίτι, ενυδατώνοντας το πρόσωπο με ειδικά φαρμακευτικά προϊόντα, τρώγοντας μαλακές τροφές, κάνοντας ελαφρύ μασάζ με κινήσεις προς τα πάνω και να μην σηκώνουμε βάρη. Ο πόνος είναι συνήθως ελάχιστος και ελέγχεται εύκολα με παυσίπονα από το στόμα (θα πρέπει να αποφεύγεται η ασπιρίνη), ενώ τα ράμματα θα αφαιρεθούν σταδιακά μέσα σε δύο εβδομάδες για την ελαχιστοποίηση των ουλών. Μετά από δύο εβδομάδες αισθάνεται κανείς άνετα με τη βοήθεια make-up ανάμεσα σε ξένους. Σε τρεις εβδομάδες η γυναίκα θα νοιώθει και θα δείχνει αρκετά σίγουρη ώστε να βρεθεί στον κοινωνικό της περίγυρο. Το πρόσωπο της θα είναι τελείως καλά σε 10 με 12 εβδομάδες. Απευθείας έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να αποφεύγεται για αρκετές εβδομάδες.

Με καλή και προσεκτική τεχνική δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα επιπλοκές από την επέμβαση. Είναι πιθανόν, όμως, στις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν το χειρουργείο, το δέρμα ειδικά γύρω από το αυτί να είναι μουδιασμένο ή να υπάρξουν προσωρινά δυσχρωμίες γύρω από τις τομές. Επίσης, μπορεί να δημιουργηθεί οίδημα σε κάποιον από τους κλάδους του προσωπικού νεύρου επηρεάζοντας παροδικά τη λειτουργία του. Όλα αυτά όμως υποχωρούν σταδιακά και επανέρχονται πλήρως.

MACS-LIFT (Minimal Access Cranial Suspension Lift)

Η σύγχρονη τάση στην αισθητική χειρουργική του προσώπου θέλει φυσικό αποτέλεσμα, λιγότερο τράβηγμα και περισσότερο όγκο. Αυτό ακριβώς εξασφαλίζει η τεχνική ΜACS-lift με λιποαναρρόφηση στο λαιμό. Πρόκειται για ένα σύγχρονο mini lift που τα πλεονεκτήματα του είναι οι μικρές τομές και σημάδια, καλά κρυμμένα στα μαλλιά και μέσα στο αυτί (χωρίς να προεκτείνονται πίσω από αυτό) και η γρήγορη ανάρρωση.

Θεωρείται ιδανικό για μικρού ή μετρίου βαθμού πτώση του προσώπου και κυρίως ενδείκνυται για γυναίκες 40-55 ετών.

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 3 ώρες και μπορεί να γίνει με νευροληπτοαναλγησία (μέθη). Στο ΜACS-lift γίνεται μικρή αποκόλληση μπροστά από τα αυτί, έτσι ώστε το συνολικό "τραύμα" να είναι μικρότερο από ότι στα κλασικά lift, και δεν φτάνει στις περιοχές των κινητικών νεύρων, γεγονός που το κάνει πολύ ασφαλές. Η ανάρτηση γίνεται με δυο έως τρία ειδικά ράμματα που επανατοποθετούν το Επιφανειακό Μυοαπονευρωτικό Σύστημα (SMAS), την εσωτερική δηλαδή στιβάδα του προσώπου, στη σωστή θέση. Εάν χρειάζεται μπορεί να συνδυαστεί με μικρολιποαναρρόφηση στο προγούλι και σε άλλα σημεία του λαιμού για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

Μετεγχειρητικά εφαρμόζεται ελαφρά ελαστική επίδεση στην περιοχή και μπορείς να επιστρέψεις στην εργασία σου ύστερα από 1-2 εβδομάδες. Το πρόσωπο αποκτά σαφώς πιο νεανική όψη και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και φυσικό.

Mid Face Lift

Το Mid-Face Lift είναι το λίφτινγκ του "μέσου προσώπου". Το μέσο τμήμα του προσώπου σε κάθε πλευρά είναι ένα νοητό τρίγωνο που ορίζεται από την έσω και έξω γωνία των ματιών (κανθός) και την γωνία του στόματος.

Πολύ συχνά τα πρώτα σημάδια της γήρανσης στο πρόσωπο εμφανίζονται σ΄αυτήν την περιοχή. Το δέρμα των κάτω βλεφάρων χαλαρώνει, δημιουργώντας σακούλες και μαύρους κύκλους. Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο κάτω βλέφαρο και την παρειά εκφυλίζεται, ατροφεί και η παρειά αρχίζει να γλιστράει προς τα κάτω λόγω ατροφίας του λίπους στην περιοχή των ζυγωματικών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βαθαίνει η ρινοπαρειακή αύλακα και να δημιουργούνται ρυτίδες πικρίας στις γωνίες του στόματος. Χάνεται έτσι το αρμονικό περίγραμμα στα μάγουλα και το πρόσωπο δείχνει θαμπό και κουρασμένο.

Το Mid-Face Lift, επομένως, ενδείκνυται τόσο σε μεγαλύτερες όσο και σε νεαρότερες ηλικίες ανάλογα με τον βαθμό πτώσης του προσώπου, που εξαρτάται τόσο από τον τρόπο ζωής όσο και από κληρονομικά αίτια.

Με τη συγκεκριμένη τεχνική μέσα από την τομή της βλεφαροπλαστικής στο κάτω βλέφαρο «ανασηκώνουμε» το μέσο τριτημόριο του προσώπου κάθετα προς τα πάνω και οι επιμέρους ιστοί έρχονται στην αρχική τους θέση. Στην συνέχεια, αφαιρούμε την περίσσεια του κάτω βλεφάρου εφόσον υπάρχει, επιτυγχάνοντας έτσι τη μείωση της απόστασης μεταξύ των κάτω βλεφάρων και των ζυγωματικών. Τα μήλα γεμίζουν και οι ρυτίδες ομαλοποιούνται, ενώ οι ρινοπαρειακές η περίσσεια του δέρματος εφόσον υπάρχει αύλακες απαλύνονται. Οι ρυτίδες πικρίας εξαφανίζονται και ανυψώνεται ελαφρώς η γωνία του στόματος. Γενικότερα αναστρέφεται όλη η εικόνα της πτώσης του προσώπου, δίνοντας στη γυναίκα μια πολύ πιο νεανική όψη χωρίς εμφανείς ουλές. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι πολύ δημοφιλής επιλογή ανάμεσα στους αστέρες του Hollywood, οπότε είναι γνωστό και ώς “star lift”. Μπορεί βέβαια να αποτελέσει και τμήμα ενός κλασσικού «λίφτινγκ».

Συνήθως απαιτείται τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με ΄΄μέθη΄΄ και η ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι της αυθημερόν. Η επέμβαση διαρκεί 60΄-90΄. Ίσως υπάρξουν εκχυμώσεις που θα χρειαστούν 7-10 ημέρες για να υποχωρήσουν πλήρως. Εσωτερικά, όμως, η επούλωση διαρκεί 3-4 μήνες. Συνήθως μπορεί κανείς να επιστρέψει στην δουλειά του σε 7-10 ημέρες και σε έντονη αθλητική δραστηριότητα μετά από ένα μήνα.

Brow Lift ή αλλιώς Μετωπιαίο λίφτινγκ

Το Μετωπιαίο λίφτινγκ αντιμετωπίζει τις ρυτίδες του μετώπου που βαραίνουν ολόκληρο το πρόσωπο και το κάνουν να δείχνει μεγαλύτερο από την ηλικία του.

Προτείνεται συνήθως σε ηλικίες μετά τα σαράντα, είναι πιθανό όμως να χρειάζεται και σε νεότερες γυναίκες που έχουν αποκτήσει αυλακώσεις στο μέτωπο και το μεσόφρυο εξαιτίας έντονης εκφραστικότητας.

Το Μετωπιαίο λίφτινγκ γίνεται ενδοσκοπικά, συνήθως με τοπική αναισθησία και μέθη μέσω μικρών τομών στο τριχωτό της κεφαλής. Η ανόρθωση γίνεται με την βοήθεια διάφορων τεχνικών συγκόλλησης, οι οποίες στερεώνουν τους ιστούς πάνω στο οστό. Μια από αυτές είναι τα εμφυτεύματα endotine (μοιάζουν με τριγωνάκια με γαντζάκια στην επιφάνεια τους) που απορροφώνται σταδιακά από τον οργανισμό και μέσα σε 6-9 μήνες έχουν αφομοιωθεί πλήρως. Αν κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να ανασηκωθούν τα φρύδια ή να αφαιρεθεί ο μυς που δημιουργεί τη ρυτίδα του μεσόφρυου, διορθώνοντας για πάντα το πρόβλημα αυτό. Η συγκεκριμένη τεχνική διαρκεί περίπου 45 λεπτά και δεν απαιτείται παραμονή στην κλινική.

Από την πρώτη κιόλας μέρα, η ασθενής είναι σε θέση να κυκλοφορεί. Ωστόσο, για να επιστρέψει στις υποχρεώσεις της θα χρειαστεί μία εβδομάδα. Τα σημάδια, όπως μώλωπες ή πρηξίματα, θα εξαφανιστούν εντελώς μετά από τρεις εβδομάδες. Τους πρώτους μήνες η ασθενής θα πρέπει να είναι προσεκτική με την έντονη σωματική άσκηση.

tuv9001 tuv15224 covid-check
Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ ΓΕΝΙΚΗ, ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved