Κορυφαίες υπηρεσίες με τεχνολογία αιχμής

ΟΜΙΛΟΣ ΥΓΕΙΑ

Κορυφαίες υπηρεσίες

με τεχνολογία αιχμής!

 

Τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία είναι αλματώδεις. Δεν είναι μόνο οι νέες θεραπείες που δοκιμάζονται και εφαρμόζονται, αλλά και τα νέα μέσα, που αναβαθμίζουν θεαματικά τις δυνατότητες των ιατρών να αντιμετωπίσουν κάποια ασθένεια, και επείσης καθιστούν τη θεραπεία κάποιων άλλων πιο απλή. Μάλιστα, οι εφαρμογές αυτών των νέων μέσων δεν είναι μεμονωμένες, αλλά αφορούν σε πλέγμα ασθενειών και απαιτούν τη συνεργασία αρκετών ειδικοτήτων για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Αυτό απαιτεί αφενός τη διαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση των ιατρών και του προσωπικού που εμπλέκεται στον χειρισμό τους, και αφετέρου την άριστη συνεργασία τους.

Για τα Νοσοκομεία του Ομίλου ΥΓΕΙΑ η υιοθέτηση και η χρήση των πλέον σύγχρονων μέσων είναι ο κανόνας, γι’ αυτό και μετρούν αρκετές «πρωτιές» στην Ελλάδα, ενώ συγκαταλέγονται στα πλέον σύγχρονα διεθνώς. Οι γιατροί του Ομίλου ΥΓΕΙΑ παρουσιάζουν αυτές τις μοναδικές δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, εξηγούν σε ποιες περιπτώσεις και με ποια αποτελέσματα εφαρμόζονται και καταδεικνύουν τα πολύ μεγάλα οφέλη για τους ασθενείς.

 

 

Υβριδικό χειρουργείο: η «απόλυτη»

επιλογή για τις αγγειακές επεμβάσεις

 

Γράφει ο

Σταύρος Καλλιάφας, MD

Αγγειοχειρουργός – Ενδαγγειοχειρουργός, Diplomate of the American Board of Surgery, Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

 

Το υβριδικό χειρουργείο είναι ο πιο σύγχρονος και ασφαλής χώρος για τη θεραπεία των αγγειακών παθήσεων, διότι προσφέρει τη δυνατότητα για αναίμακτες και ανοικτές αγγειακές επεμβάσεις στον ίδιο χώρο και χρόνο. Μέχρι πρότινος η μόνη θεραπεία των αγγειακών παθήσεων ήταν οι ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες συνήθως ήταν βαριές, επώδυνες, με μεγάλες τομές, μακροχρόνια ανάρρωση και σημαντικές πιθανότητες επιπλοκών. Τώρα πλέον η συντριπτική πλειονότητα των αγγειακών παθήσεων αντιμετωπίζεται με αναίμακτες διαδερμικές αγγειακές πράξεις, οι οποίες ονομάζονται και ενδαγγειακές. Τα χαρακτηριστικά αυτών των πράξεων είναι τα εξής:

1.     Οι μεγάλες τομές έχουν αντικατασταθεί από απλές παρακεντήσεις (τρυπήματα του δέρματος).

2.     Η αποκατάσταση της βλάβης γίνεται από το εσωτερικό του αγγείου (ενδαγγειακά) χρησιμοποιώντας υψηλής τεχνολογίας υλικά (μπαλονάκια, stent, ενδομοσχεύματα, αγγειακά φίλτρα, υλικά εμβολισμού κ.ά.).

3.     Είναι τελείως ανώδυνες.

4.     Δεν απαιτούν νάρκωση.

5.     Η νοσηλεία διαρκεί συνήθως μία μέρα.

6.     Η ανάρρωση διαρκεί ελάχιστες μέρες (1 ή 2).Οι πιθανές επιπλοκές μειώνονται στο ελάχιστο.

Για τη διενέργεια των αναίμακτων επεμβάσεων, μεταξύ άλλων, απαιτείται υψηλής τεχνολογίας ιατρικός εξοπλισμός, ο οποίος επιτρέπει την απεικόνιση του εσωτερικού των αγγείων και ονομάζεται αγγειογράφος.

Με την πάροδο του χρόνου, οι αναίμακτες αγγειακές επεμβάσεις έγιναν τόσο εξελιγμένες και σύνθετες που απαιτούν τα συνδυασμένα προτερήματα του χειρουργείου και του αγγειογράφου. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκαν τα υβριδικά χειρουργεία. Έτσι, υβριδικό χειρουργείο είναι η συνένωση του χειρουργείου και του ψηφιακού αγγειογράφου σε ένα υπερσύγχρονο χώρο θεραπείας των αγγειακών παθήσεων ολόκληρου του σώματος. Για τη δημιουργία του απαιτείται πρωτοποριακός σχεδιασμός και εξειδικευμένος εξοπλισμός.

 

Τα οφέλη

1.     Εκτέλεση αναίμακτων αγγειακών επεμβάσεων σε μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών και μείωση στο ελάχιστο της ανάγκης ανοικτών επεμβάσεων.

2.     Αντιμετώπιση στον ίδιο χρόνο πολλών προβλημάτων σε διαφορετικά σημεία του αγγειακού συστήματος.

3.     Ύψιστη ασφάλεια για τον ασθενή διότι είναι δυνατή η άμεση αντιμετώπιση οποιασδήποτε επιπλοκής.

4.     Ελάχιστη δόση ακτινοβολίας.

5.     Ελάχιστη δόση σκιαγραφικού που χορηγείται για την απεικόνιση των αγγείων.

6.     Προφύλαξη από λοιμώξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υβριδικό χειρουργείο του ΥΓΕΙΑ:

1.     Είναι το πρώτο υβριδικό χειρουργείο στην Ελλάδα και εφάμιλλο των κορυφαίων τελευταίας γενιάς παγκοσμίως.

2.     Διαθέτει τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό σε όλα τα επιμέρους συστήματά του.

3.     Παρέχει ύψιστη ασφάλεια στον ασθενή για τη διενέργεια οποιασδήποτε αναίμακτης ή ανοικτής αγγειακής επέμβασης.

 

 

Διαδερμική επιδιόρθωση ανεπάρκειας

μιτροειδούς βαλβίδας με το MitraClip

 

Γράφει ο

Κωνσταντίνος Σπάργιας

Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διευθυντής Τμήματος Επεμβατικών Βαλβίδων ΥΓΕΙΑ

 

Είναι η συχνότερη βαλβιδική πάθηση και υπολογίζεται ότι περί το 8% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 75 ετών πάσχουν από τουλάχιστον μετρίου βαθμού ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας. Η αδυναμία στεγανής σύγκλεισης της βαλβίδας αυτής έχει ως αποτέλεσμα μέρος του αίματος που προορίζεται να προωθηθεί διά της αορτής σε όλο το σώμα να παλινδρομεί προς τους πνεύμονες. Η σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας προκαλεί συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας (εύκολη κόπωση και δύσπνοια στη φυσική κόπωση έως και οξύ πνευμονικό οίδημα), αλλά και προδιαθέτει στην ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής (αρρυθμία) και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας διακρίνεται σε λειτουργική (συνήθως λόγω στεφανιαίας νόσου ή διατατικής μυοκαρδιοπάθειας) και οργανική (συνήθως εκφυλιστική, που προκαλεί πρόπτωση γλωχίνων ή ρευματικής αιτιολογίας).

Η χειρουργική θεραπεία της λειτουργικής ανεπάρκειας της βαλβίδας επιχειρείται συνήθως μόνο στην περίπτωση που ο ασθενής πάσχει από στεφανιαία νόσο και πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass) γι’ αυτόν το λόγο. Διαφορετικά το όφελος είναι αναπόδεικτο και ο κίνδυνος της επέμβασης μεγάλος. Αυτός είναι και ο λόγος που σπάνια αυτοί οι ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση μόνο για να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια της βαλβίδας.

Η χειρουργική θεραπεία της οργανικής ανεπάρκειας της βαλβίδας είναι συνήθως η επιδιόρθωσή της με ανοιχτή μέθοδο. Συχνά, όμως, αυτή δεν είναι εφικτή και τότε γίνεται αντικατάστασή της με προσθετική βαλβίδα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τέτοιοι ασθενείς που τελικά δεν υποβάλλονται σε χειρουργική θεραπεία γιατί κρίνονται υψηλού κινδύνου για διάφορους λόγους.

 

Τι είναι

Το σύστημα MitraClip (Abbott Vascular) βασίζεται στη διά καθετήρα τοποθέτηση ενός συνδετήρα (clip) στη μιτροειδή βαλβίδα και αποσκοπεί στη μείωση έως και στην πλήρη εξάλειψη της ανεπάρκειάς της. Αυτή η μη χειρουργική (διά καθετήρα) θεραπεία επιδιόρθωσης της μιτροειδούς βαλβίδας αυξάνει τις θεραπευτικές επιλογές για πολλούς ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή ανεπάρκεια αυτής της βαλβίδας. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας και βελτιώνει σε βαθμό παρόμοιο με τη χειρουργική μέθοδο την ποιότητα ζωής επιλεγμένων ασθενών με ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, ενώ είναι ασφαλέστερη από αυτήν. Επίσης, υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι αυξάνει την επιβίωση σε σχέση με τη συντηρητική φαρμακευτική θεραπεία.

Η συσκευή MitraClip τοποθετεί ένα συνδετήρα στη μιτροειδή βαλβίδα, χωρίς να ανοίγεται το στήθος του ασθενούς. Ο οδηγός καθετήρας με το MitraClip εισάγεται στη μηριαία φλέβα (στο πόδι του ασθενή με τρόπο παρόμοιο της γνωστής στεφανιογραφίας) και προωθείται στην καρδιά. Η διαδικασία γίνεται χωρίς τη χρήση εξωσωματικής κυκλοφορίας και χωρίς στερνοτομή. Μετά την επέμβαση, η διάρκεια της νοσηλείας είναι δύο έως τρεις ημέρες.

Μέχρι σήμερα (από το 2008 που εγκρίθηκε η μέθοδος στην Ευρώπη) έχουν διενεργηθεί παγκοσμίως περί τις 20.000 επεμβάσεις MitraClip. Πρόσφατα η μέθοδος εγκρίθηκε και χρησιμοποιείται πλέον και στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα η επέμβαση αυτή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ τον Οκτώβριο του 2011 με απόλυτη επιτυχία και από τότε το πρόγραμμα συνεχίζεται με τακτικές επεμβάσεις. Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί επιτυχώς περισσότερα από 50 clips.

 

 

Ακτινοθεραπείες τελευταίας γενιάς

 

Γράφει ο

Κωνσταντίνος Δαρδούφας

Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Διευθυντής Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ

 

Η ακτινοθεραπεία ενέχει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία του καρκίνου. Είναι η δεύτερη, μετά τη χειρουργική επέμβαση, αποτελεσματικότερη θεραπεία του καρκίνου και 4 στους 10 αποθεραπευθέντες έλαβαν ακτινοθεραπεία ως μέρος της θεραπείας τους. Σκοπός της ακτινοθεραπείας είναι να εναποθέσει τη μέγιστη δυνατή δόση στους καρκινικούς ιστούς χωρίς να προκαλέσει τοξικότητα. Η ακτινοθεραπεία σήμερα, με τις νέες τεχνολογίες, μπορεί να βελτιώσει τα θεραπευτικά αποτελέσματα και να μειώσει ιδιαίτερα τις παρενέργειες, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνει στοχευμένη θεραπευτική προσέγγιση με μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου της νόσου.

Ανεξάρτητα από την ακινητοποίηση των ασθενών, τόσο ο όγκος όσο και οι παρακείμενοι φυσιολογικοί ιστοί είναι δυνατόν να μετακινηθούν ελαφρά ή και να αλλάξουν μέγεθος κατά την εφαρμογή της ακτινοθεραπείας. Η νέα τεχνολογία εισήγαγε νέες δυνατότητες απεικόνισης των μεταβολών εντός του σώματος με σύστημα απεικόνισης διά αξονικού τομογράφου (CBCT). Για πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια της θεραπείας μάς παρέχεται η δυνατότητα απεικόνισης σε πραγματικό χρόνο (real time), παρακολούθησης και διαχείρισης της εσωτερικής κίνησης. Έτσι, είναι δυνατή η αύξηση της θεραπευτικής δόσης, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η έκθεση των υγιών ιστών σε ακτινοβολία.

Οι πλέον εξελιγμένοι γραμμικοί επιταχυντές έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν συμβατικές θεραπείες σε ευρύ φάσμα εντοπίσεων νόσου που αντιμετωπίζουμε καθημερινώς στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, ενώ επίσης επιτρέπουν την αντιμετώπιση των πολύπλοκων καρκίνων που απαιτούν εξαιρετική ακρίβεια στόχευσης.

Μας παρέχεται η δυνατότητα να εφαρμόσουμε τις πλέον σύγχρονες τεχνικές και να εκμεταλλευθούμε την εξαιρετικά γρήγορη και ασφαλή διαμόρφωση της δέσμης. Ο υψηλός ρυθμός δόσης σε συνδυασμό με το μικρό πάχος των πολύφυλλων διαφραγμάτων και τη σύγχρονη απεικόνιση διά αξονικού τομογράφου, ο οποίος και αποτελεί μέρος του γραμμικού επιταχυντή, μειώνει δραστικά το χρόνο θεραπείας και ελαχιστοποιεί τις παρενέργειες, βελτιώνοντας την ποιότητα της ακτινοθεραπείας.

Η δυνατότητα αυτή της εξαιρετικά ακριβούς στόχευσης, της υψηλής ταχύτητας και ακρίβειας διαμόρφωσης της δέσμης, επιτρέπει την εφαρμογή πολύπλοκων θεραπειών με εξαιρετική ακρίβεια. Επίσης, μας δίνεται η ευκαιρία ανάπτυξης στερεοτακτικών εφαρμογών σε μικρό χρόνο θεραπείας σε ασθενείς με νόσο πολύ κοντά σε κρίσιμες ανατομικά περιοχές (π.χ. νωτιαίος μυελός, εντερικές έλικες), που απαιτούν στόχευση με ένα επιπλέον επίπεδο ακρίβειας (SBRT και SRS).

Η υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών βελτιώνει σημαντικά την ταχύτητα χορήγησης ακτινοθεραπείας και την αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας. Αυτό θα βοηθήσει τόσο την αύξηση της πρόσβασης των ασθενών σε ακτινοθεραπεία όσο και τη βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων μετά τη θεραπεία, αλλά και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

 

 

Υπερσύγχρονη ακτινοθεραπεία

στο ΥΓΕΙΑ Τιράνων

 

Γράφει ο

Dr. Elvis Telhaj

Medical Physicist, Coordinator of ROC & Chief of Medical Physics Department Hygeia Hospital Tirana

 

Το Κέντρο Ακτινοθεραπείας και Ογκολογίας του ΥΓΕΙΑ Τιράνων είναι το πιο σύγχρονο κέντρο ακτινοθεραπείας στην Αλβανία και από τα πιο σύγχρονα στα Βαλκάνια. Είναι εξοπλισμένο με δύο γραμμικούς επιταχυντές τελευταίας τεχνολογίας της εταιρείας Εlekta και έναν εξομοιωτή με αξονικό τομογράφο (CT Simulator) της ίδιας εταιρείας για τρισδιάστατο σχεδιασμό ακτινοθεραπείας.

Οι δύο αυτοί επιταχυντές είναι εξοπλισμένοι με κατάλληλο σύστημα απεικόνισης και έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν θεραπείες καθοδηγούμενες από εικόνες (IGRT) ώστε η θέση του ασθενούς και του όγκου-στόχου να ελέγχονται πριν από κάθε θεραπεία. Το σύστημα απεικόνισης, σε συνδυασμό με το λογισμικό που το συνοδεύει, εξασφαλίζει στους ιατρούς και τεχνολόγους ότι κάθε ασθενής θεραπεύεται με απόλυτη ακρίβεια.

Επιπλέον, όλες οι θεραπείες πραγματοποιούνται μέσω του ειδικού λογισμικού διαχείρισης ασθενών Mosaiq, το οποίο καταγράφει και ελέγχει κάθε πράξη που γίνεται στον γραμμικό επιταχυντή προς τον ασθενή, και αποτελεί σύστημα αναφοράς, αλλά και απόδειξη ότι κανένα πιθανό λάθος δεν έχει γίνει. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο ασθενής παρακολουθείται με τη βοήθεια κάμερας υψηλής ανάλυσης και οπτικοακουστικών μέσων.

Οι πρώτες θεραπείες που εφαρμόστηκαν στο Κέντρο μας ήταν 3D σύμμορφες ακτινοθεραπείες με φωτόνια (3D Conformal Radiotherapy) και στη συνέχεια με ηλεκτρόνια. Σήμερα το Κέντρο Ακτινοθεραπείας και Ογκολογίας του ΥΓΕΙΑ Τιράνων εφαρμόζει την πιο σύγχρονη τεχνική ακτινοθεραπείας, την ακτινοθεραπεία με διαμορφούμενη ένταση δέσμης (IMRT – Intensity Modulated Radiation Therapy). Για να επιτευχθεί η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνικής IMRT, όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό εργάστηκε συστηματικά και με επιμονή.

Το Κέντρο συνεργάζεται στενά με το πιο προηγμένο κέντρο ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα, στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, εξασφαλίζοντας συνεχόμενη εκπαίδευση με υψηλά πρότυπα εκπαίδευσης και υποστήριξης για όλο το προσωπικό. Όλες οι θεραπείες που πραγματοποιούνται στο Κέντρο μας (3D Conformal με φωτόνια και ηλεκτρόνια, IMRT, IGRT) είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρωτόκολλα. Το προσωπικό του τμήματος Ιατρικής Φυσικής έχει λάβει μέρος σε δύο ελέγχους από διεθνείς οργανισμούς, σχετικά με την ακρίβεια της χορηγούμενης δόσης στον ασθενή. Αυτοί οι έλεγχοι έχουν γίνει από τον διεθνή οργανισμό της Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Τα αποτελέσματα των ελέγχων αποδεικνύουν ότι το Κέντρο Ακτινοθεραπείας και Ογκολογίας του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ Τιράνων είναι εξαιρετικό όσον αναφορά στην ακρίβεια της χορηγούμενης δόσης αλλά και στην ασφάλεια του ασθενούς.

Το Κέντρο μας είναι συνδεδεμένο απευθείας όχι μόνο με το τμήμα Ιατρικής Φυσικής και το Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ στην Αθήνα, αλλά και με κέντρα στο Φράιμπουργκ και το Λονδίνο, τα οποία βοηθούν άμεσα σε διάφορα προβλήματα.

Η εγκατάσταση του συστήματος PET-CT στο ΥΓΕΙΑ Τιράνων, συμβάλλει ουσιαστικά στην ακτινοθεραπεία και είναι το μοναδικό στην Αλβανία. Το προσωπικό του τμήματος PET-CT έχει πολύχρονη πείρα στον τομέα της πυρηνικής ιατρικής, ενώ παράλληλα συνεργάζεται στενά με το αντίστοιχο τμήμα του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Στο διάστημα των τεσσάρων χρόνων η προηγμένη τεχνολογία σε διάφορα τμήματα του Νοσοκομείου μας (Ιατρική Φυσική, PET, ακτινολογία κ.ά.) θέτει το ΥΓΕΙΑ Τιράνων σε κυρίαρχη θέση.

Εδώ θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στο τμήμα της πυρηνικής ιατρικής βρίσκεται και το τμήμα της θεραπείας με ραδιενεργά ισότοπα (Ι-131), σε χώρο που προσφέρει άριστη προφύλαξη, αλλά και πολλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή. Τα δωμάτια αυτά είναι εξοπλισμένα με συστήματα παρακολούθησης της ισοδύναμης δόσης «on line». Με τον τρόπο αυτό, παρακολουθείται ανά πάσα στιγμή η ακτινοβολία που εκπέμπεται στον ασθενή σε όλο το περιβάλλον του ασθενούς.

Το ιώδιο 131 χορηγείται σε ασθενείς σε μορφή κάψουλας - γέλης, αποφεύγοντας έτσι διάφορα ραδιολογικά ατυχήματα. Το ραδιενεργό ιώδιο συνοδεύεται από πιστοποιητικό παραγωγής σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Ακτινοχειρουργική εγκεφάλου Gamma Knife

 

Γράφουν οι

Μάικλ Τόρρενς

Νευροχειρουργός,

Διευθυντής Τμήματος Gamma Knife ΥΓΕΙΑ

Παναγιώτης Νομικός

Νευροχειρουργός,

Διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

 

Όχι μόνο ρομποτική, αλλά και χωρίς τομή ή καταστολή, η ακτινοχειρουργική έχει αλλάξει τα δεδομένα της παρεμβατικής θεραπείας όχι μόνο του εγκεφάλου, αλλά και όλων των ειδικοτήτων τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Το Τμήμα Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου Gamma Knife είναι το μοναδικό που λειτουργεί στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στο ΥΓΕΙΑ τον Φεβρουάριο του 2004 και φέτος συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την πρώτη γ-knife θεραπεία ασθενούς στην Ελλάδα, στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ. Στη δεκαετία αυτή πραγματοποιήθηκαν 2.000 θεραπείες για παθήσεις του εγκεφάλου, κρανίου ή αυχένα στο Τμήμα Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου Gamma Knife του ΥΓΕΙΑ, με το ποσοστό επιτυχίας για τις περισσότερες διαγνώσεις να είναι μεγαλύτερο από 95%.

Η γ-knife ακτινοχειρουργική θεραπεία θεωρείται η μεγαλύτερη τεχνικά καινοτομία στη νευροχειρουργική τα τελευταία 20 χρόνια, επιτρέποντας σε περίπου 1 εκατομμύριο ασθενείς παγκοσμίως να έχουν επαρκή έλεγχο της νόσου τους χωρίς την ταλαιπωρία και το ρίσκο μιας ανοικτής χειρουργικής επέμβασης.

Το Gamma Knife μπορεί να «καταστρέψει», αναίμακτα, βαθιά εγκατεστημένες αγγειακές δυσπλασίες, όγκους εγκεφάλου, ακόμα και οφθαλμικούς όγκους, που κάποτε θεωρούνταν μη χειρουργήσιμοι. Η θεραπεία είναι μοναδική διότι με το Gamma Knife δεν γίνεται καμία τομή, ελαχιστοποιούνται οι επιπλοκές και ο πόνος και βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής του ασθενή. Η ακρίβεια που προσφέρει αποδεικνύει ότι είναι πιο ασφαλές συγκριτικά με άλλα ακτινοχειρουργικά συστήματα.

Το Gamma Knife Perfexion είναι το τελευταίο μοντέλο του πιο σύνθετου νευροχειρουργικού μηχανήματος παγκοσμίως, που με απαράμιλλη ακρίβεια απελευθερώνει μοναδική, ισχυρή δόση ακτινοβολίας σε απρόσιτες ή ακατάλληλες προς επέμβαση βλάβες εγκεφάλου. Η χειρουργική με το Gamma Knife αναφέρεται συχνά ως η «χειρουργική χωρίς νυστέρι», διότι δεν γίνεται καμία τομή, ο πόνος ελαχιστοποιείται και μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος για τον ασθενή.

 

Πώς λειτουργεί – πού εφαρμόζεται

Το Gamma Knife είναι μηχάνημα που ελέγχεται από έναν προγραμματισμένο υπολογιστή ώστε να αφαιρεί έναν τρισδιάστατο στόχο. Οι «λεπίδες» του είναι δέσμες από ακτινοβολία gamma που περνούν ανέπαφα διαμέσου του κρανίου και του περιβάλλοντος ιστού, προγραμματισμένες να επιτεθούν στον όγκο μόνο όταν διασταυρώνονται. Μπορεί να θεραπεύσει βλάβες βαθιά μέσα στον εγκέφαλο όπου σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε τους κινδύνους από μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Αυτό επιτυγχάνεται:

·        χωρίς γενική αναισθησία,

·        με ελάχιστες επιπλοκές,

·        με άμεση ανάνηψη του ασθενούς,

·        με σύντομη μόνο απουσία από την εργασία του,

·        με ενδονοσοκομειακή νοσηλεία μίας μόνο ημέρας,

·        με καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ασθενή.

Μελέτες έδειξαν ότι το Leksell Gamma Knife® Perfexion™ είναι έως 10 φορές ακριβέστερο και 100 φορές ασφαλέστερο από άλλες ανταγωνιστικές τεχνικές χρησιμοποιώντας 201 ακτίνες φωτονίων, όλες κατευθυνόμενες στο ίδιο σημείο-στόχο. Τέτοια σημεία-στόχοι επιλέγονται στον εγκέφαλο μέσω αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας, PET ή αγγειογραφίας. Η ακρίβεια του μηχανήματος της τάξεως των 0,3 mm σχεδόν καταργεί τους συνήθεις κινδύνους μιας ανοιχτής επέμβασης.

Το Gamma Knife αντιμετωπίζει καλοήθεις βλάβες όπως μηνιγγίωμα, αδένωμα υπόφυσης, ακουστικό νευρίνωμα, αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες, σηραγγώδη αιμαγγειώματα, νευραλγία τριδύμου, επιληψία, ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, αλλά και κακοήθεις βλάβες όπως μεταστάσεις εγκεφάλου, μελάνωμα οφθαλμού, γλοίωμα και λοιπούς όγκους, προσφέροντας ένα υψηλό ποσοστό επιτυχίας στον έλεγχο της πάθησης, αλλά και άλλα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα σε συγκεκριμένες παθήσεις.

Συγκεκριμένα, για το ακουστικό νευρίνωμα υπάρχει πιθανότητα διαφύλαξης ή βελτίωσης της ακοής. Για τους όγκους που πιέζουν το οπτικό νεύρο, βελτίωση της όρασης χωρίς αποσυμπιεστική κρανιοτομία, για τη νευραλγία τριδύμου έλεγχος του πόνου, συνήθως χωρίς παρουσία αιμωδιών στο πρόσωπο, για τις μεταστάσεις εγκεφάλου έλεγχος των εξεργασιών χωρίς να προκαλούνται διαταραχή της μνήμης, γνωστική δυσλειτουργία και τριχόπτωση που προκαλεί η ακτινοθεραπεία, και για τις βλάβες στη βάση κρανίου αποφυγή της συχνής βλάβης των κρανιακών νεύρων που προκαλείται από ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Το Τμήμα Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου Gamma Knife του ΥΓΕΙΑ είναι μέλος της Παγκόσμιας Κοινότητας LEKSELL GAMMA KNIFE και μέχρι σήμερα έχει αντιμετωπίσει περισσότερες από 2.000 περιπτώσεις. Οι ιατροί που στελεχώνουν το Τμήμα προσφέρουν συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς, μέσω στενής συνεργασίας άλλων ειδικοτήτων ιατρών, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα. Η πείρα του νευροχειρουργού, του ακτινοθεραπευτή - ογκολόγου και ακτινοφυσικού λειτουργεί ως σύνολο για να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας, δομημένο ακριβώς στα μέτρα του κάθε ασθενούς.

Το Τμήμα Gamma Knife έχει πραγματοποιήσει πρωτοποριακές, διεθνώς, μελέτες στην ακτινοφυσική και στην αντιμετώπιση νόσων του εγκεφάλου, ενώ το 2010 φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία το 15ο Διεθνές Συνέδριο της Gamma Knife Society.

 

 

Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET): τεχνολογία

αιχμής στη μοριακή απεικόνιση

 

Γράφει ο

Βασίλης Πρασόπουλος

Πυρηνικός Ιατρός, Διευθυντής Πυρηνικής Ιατρικής – PET/CT Ομίλου ΥΓΕΙΑ

 

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων/υπολογιστική τομογραφία (PET/CT) είναι ένα υβριδικό σύστημα, μια σύγχρονη μέθοδος μοριακής απεικόνισης, η οποία βρίσκει πολλές εφαρμογές στην καρδιολογία, τη νευρολογία και κυρίως την ογκολογία. Η CT (αξονική τομογραφία) ήταν και εξακολουθεί να είναι μια μέθοδος ανατομικής απεικόνισης με υψηλή ευκρίνεια, ευρέως χρησιμοποιούμενη, με πλήθος εφαρμογών. Η ΡΕΤ, με τη χρήση ραδιοεπισημασμένων μορίων, παρέχει λειτουργική πληροφορία για την κατάσταση των ιστών και των οργάνων, καθώς και της παθολογίας τους. Το σύστημα PET/CT, αποτελούμενο από την ΡΕΤ και τη CT, παρέχει τη μορφολογική και ταυτόχρονα τη λειτουργική - βιολογική - μεταβολική χαρτογράφηση και πληροφορία σε μία μόνο εξέταση.

Για τη διενέργεια της εξέτασης μετά τη χορήγηση κατάλληλου ραδιοφαρμάκου, ο εξεταζόμενος υποβάλλεται αρχικά σε απεικόνιση με ΡΕΤ και διαδοχικά σε χαμηλής δόσης CT. Τα δεδομένα των δύο απεικονίσεων αποστέλλονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και με τη βοήθεια λογισμικού οι εικόνες PET και CT συντίθενται, ώστε τελικά να ληφθούν οι PET/CT εικόνες και να διενεργηθεί η ανάγνωσή τους. Αξιοσημείωτη είναι οι υψηλής λεπτομέρειας εικόνες σε τρία επίπεδα και η διακριτική ικανότητα του συστήματος.

Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ραδιοφάρμακο είναι η επισημασμένη με ραδιενεργό φθόριο (F-18) φλουοροδεοξυγλυκόζη (FDG), η οποία χορηγούμενη ακολουθεί το μεταβολικό μονοπάτι της γλυκόζης και χρησιμοποιείται κυρίως στην ογκολογία. Η γενική αρχή της χρήσης της FDG στους ογκολογικούς ασθενείς βασίζεται στο γεγονός ότι τα νεοπλασματικά κύτταρα εκφράζουν το λεγόμενο γλυκολυτικό φαινότυπο και συνεπώς προσλαμβάνουν (μεταβολίζουν) το ραδιοφάρμακο σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τους πέριξ υγιείς ιστούς. Η FDG-PET/CT εξέταση διενεργείται τόσο κατά την αρχική σταδιοποίηση όσο και κυρίως κατά την επανασταδιοποίηση και την εκτίμηση του θεραπευτικού αποτελέσματος ασθενών με λέμφωμα και συμπαγείς καρκίνους.

Κύριες ενδείξεις της είναι η νόσος Hodgkin, τα μη Hodgkin λεμφώματα, ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα, ο καρκίνος κεφαλής-τραχήλου, οι γυναικολογικοί καρκίνοι, οι καρκίνοι του γαστρεντερικού σωλήνα, τα μελανώματα, αλλά και μη ογκολογικές ενδείξεις, όπως η διερεύνηση μονήρους όζου πνεύμονα, η διερεύνηση πυρετού αγνώστου αιτιολογίας και φλεγμονών, ενώ ευρεία εφαρμογή βρίσκει πλέον και στον σχεδιασμό των πλάνων ακτινοθεραπείας για την ακριβέστερη και πληρέστερη ακτινοβόληση των καρκινικών ιστών με σεβασμό των υγιών οργάνων.

Πέραν της FDG, έχουν σχεδιαστεί και έχουν αναπτυχθεί νεότερα ραδιοφάρμακα, συχνά περισσότερο εξειδικευμένα, για την ανάδειξη του πολλαπλασιαστικού δυναμικού των όγκων, όπως η επισημασμένη με F-18 θυμιδίνη (FLT), για τη διερεύνηση νευροενδοκρινών όγκων, όπως τα επισημασμένα με Ga-68 πεπτίδια, για τη διερεύνηση βιοχημικής υποτροπής του καρκίνου του προστάτη, η επισημασμένη με F-18 χολίνη (FCH), και βέβαια ραδιοφάρμακα για τη διερεύνηση της στεφανιαίας νόσου, αλλά και για τη διερεύνηση νευρολογικών συμπτωμάτων και παθήσεων.

Συνολικά, η PET/CT αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο στη φαρέτρα της ιατρικής, μια τεχνολογική επανάσταση στον τομέα της μοριακής απεικόνισης, συνεχώς και ταχέως εξελισσόμενη, ένα υβριδικό σύστημα που «πάντρεψε» την ανατομία με τη λειτουργία, και επέτρεψε την παράλληλη διερεύνηση και αξιολόγηση μορφολογικών και βιολογικών/λειτουργικών διαταραχών.

 

 

Η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης

με ρομποτική χειρουργική

 

Γράφει ο

Στέφανος Χανδακάς, MD, MBA, PhD

Γυναικολόγος, Ρομποτικός Χειρουργός, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου ΜΗΤΕΡΑ, Συνεργάτης Ομίλου ΥΓΕΙΑ

 

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση κατά την οποία το ενδομήτριο αναπτύσσεται σε περιοχές έξω από τη μήτρα, δηλαδή στα όργανα της κοιλιάς και της λεκάνης. Στις περιοχές αυτές αναπτύσσονται εστίες ή οζίδια ή κύστεις. Η ενδομητρίωση εμφανίζεται τις περισσότερες φορές:

·        στις ωοθήκες (ενδομητρίωμα ή σοκολατοειδής κύστη),

·        επάνω στους συνδέσμους της μήτρας, στο ορθοκολπικό και κυστεομητρικό χώρο (εν τω βάθει ενδομητρίωση),

·        στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη, στον κόλπο,

·        στο περιτόναιο,

·        σπανίως σε απομακρυσμένα όργανα, όπως το διάφραγμα και ο πνεύμονας,

·        σπανίως στα τοιχώματα της κοιλιάς μετά από καισαρική τομή ή χειρουργική επέμβαση.

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος, ο οποίος μπορεί να είναι κατά την περίοδο με τη μορφή έντονης δυσμηνόρροιας ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή ακόμα και σε καθημερινή βάση, στην κοιλιακή χώρα, λόγω συμφύσεων ή λόγω διείσδυσης των ενδομητριωσικών κυττάρων στα νευρικά πλέγματα της κοιλιάς. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί μικρή διαφυγή αίματος από τα ούρα ή από το έντερο.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση παρουσιάζουν δυσκολία στη σύλληψη ενός εμβρύου και συγκεκριμένα όσο βαρύτερη είναι η ενδομητρίωση τόσο μεγαλύτερη δυσκολία για τεκνοποίηση παρουσιάζεται. Επίσης, παρουσιάζονται αλλαγές στην ψυχολογία της (κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία). Σπανιότατα παρουσιάζεται έντονος πόνος στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή λόγω πνευμονοθώρακα, ο οποίος αναπτύσσεται κατά την περίοδο λόγω ενδομητρίωσης του πνεύμονα.

Η ρομποτική είναι η επέμβαση εκλογής σε περιπτώσεις βαριάς, εν τω βάθει, ενδομητρίωσης καθότι παρέχει υψηλή και τρισδιάστατη εικόνα HD, ανώτερη από τη λαπαροσκόπηση, και οι συγκεκριμένες επεμβάσεις απαιτούν ιδιαίτερους και λεπτούς χειρισμούς. Παράλληλα, μέσω της ρομποτικής κονσόλας υπάρχει παντελής έλλειψη του ανθρώπινου τρέμουλου, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερη ευαισθησία και ασφάλεια στις ανωτέρω επεμβάσεις.

 

 

Ρομποτική τεχνολογία στη γενική

χειρουργική: ένα σύγχρονο θαύμα

 

Γράφει ο

Ιωάννης Κ. Κοζαδίνος

Ρομποτικός Χειρουργός, Διευθυντής Β΄ Χειρουργικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ

 

H χειρουργική είναι μια ειδικότητα που «εξ ορισμού» χρησιμοποιεί το τραύμα για να θεραπεύσει. Λέγεται επίσης, όμως, ότι η χειρουργική είναι εφαρμογή όλων των επιστημών. Οι εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία και την οπτική μηχανική εφαρμόστηκαν για να ελαχιστοποιηθεί το «παράπλευρο» χειρουργικό τραύμα. Και έτσι γεννήθηκε η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική.

Από τη δεκαετία του 1990 η λαπαροσκοπική τεχνική, με οπές λίγων χιλιοστών να επιτρέπουν την είσοδο κάμερας και εργαλείων στο σώμα, βρήκε τη θέση της στο χειρουργικό στερέωμα, κερδίζοντας τον τίτλο της gold standard τεχνικής για τις περισσότερες επεμβάσεις της γενικής χειρουργικής. Όσο προχωρά, όμως, η λαπαροσκόπηση αποκαλύπτει στο χειρουργό τα αδύνατα σημεία της, στερώντας του την τρισδιάστατη όραση, την αίσθηση του βάθους και την ελευθερία της αρθρωτής κίνησης. Το 2000 η ρομποτική έρχεται να άρει αυτούς τους περιορισμούς και το ρομπότ έρχεται να συναντήσει τους σύγχρονους οραματιστές.

Τι είναι το χειρουργικό ρομπότ; Είναι ένα χειρουργικό σύστημα που αποτελείται από 3 μέρη:

Τη χειρουργική κονσόλα, όπου κάθεται ο χειρουργός, χρησιμοποιώντας joysticks και ποδοδιακόπτες, μέσω των οποίων χειρίζεται τα εργαλεία και την κάμερα.

Τον κορμό με τους 4 ρομποτικούς βραχίονες, στους οποίους είναι συνδεδεμένα τα εργαλεία και η κάμερα και βρίσκεται δίπλα στο χειρουργικό τραπέζι, σε επαφή με τον ασθενή.

Τον πύργο, που φέρει την εικόνα του πεδίου στο βοηθό χειρουργό, που παρακολουθεί και παρεμβαίνει κατ’ εντολή του χειρουργού.

Η κάμερα του Da Vinci® αποδίδει στο χειρουργό εικόνα τρισδιάστατη, μεγεθυσμένη 18 φορές, χωρίς το φυσιολογικό τρόμο του ανθρώπινου χεριού, με ιδανικό φωτισμό και με δυνατότητα zoom in – out.

Τα ρομποτικά χειρουργικά εργαλεία είναι πολυαρθρωτά, με σχεδιαστικό πρότυπο το ανθρώπινο χέρι, αλλά με δυνατότητα κίνησης 180 μοιρών στο επίπεδο και 540 μοιρών περιστροφής. Αυτή η εργονομική επανάσταση προσφέρει 7 βαθμούς ελευθερίας κίνησης, πολλαπλάσια του ανθρώπινου χεριού.

Οι επεμβάσεις της γενικής χειρουργικής διενεργούνται σε δυσπρόσιτα πεδία, όπου η ευελιξία και η ορατότητα είναι τα μεγάλα ζητούμενα. Με το ρομποτικό σύστημα DaVinci® δίνονται οι λύσεις. Και για τους ασθενείς αυτές οι λύσεις μεταφράζονται σε ελάχιστο πόνο, μηδαμινή απώλεια αίματος-ελαχιστοποίηση μεταγγίσεων, ελάχιστες επιπλοκές από τραύματα, άμεση κινητοποίηση-σίτιση μετεγχειρητικά και πιο γρήγορη έξοδο από το νοσοκομείο.

Η χειρουργική προοδεύει, βαδίζοντας στο δρόμο της τεχνολογικής επανάστασης. Και ο δρόμος αυτός δεν έχει επιστροφή.

 

 

Ουρολογικές επεμβάσεις με το DaVinci®

 

Γράφει ο

Εμμανουήλ Παναγιώτου

Χειρουργός ουρολόγος, Διευθυντής Β’ Ουρολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

 

 

Το ρομποτικό σύστημα DaVinci® είναι εξέλιξη της κλασικής λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Οι πρώτες επεμβάσεις στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν το 1997. Πρωτοπόρος στη νέα εφαρμογή υπήρξε η ειδικότητα της ουρολογίας, ενώ από το 2007 στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ πραγματοποιούνται με εξαιρετική επιτυχία απλές και σύνθετες επεμβάσεις.

Το σύστημα DaVinci® αποτελείται:

1.     Από την κονσόλα χειρισμού, όπου ο χειρουργός μέσω ειδικού συστήματος κάμερας βλέπει τρισδιάστατα εντός της σωματικής κοιλότητας του ασθενούς και κινεί τους βραχίονες.

2.     Από τους ρομποτικούς βραχίονες, όπου προσαρμόζονται τα ειδικά ρομποτικά εργαλεία, με τα οποία ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση από οπές 0,8 cm.

Οι τεχνολογικές δυνατότητες του ρομποτικού συστήματος προσδίδουν τα εξής πλεονεκτήματα: καλύτερη, τρισδιάστατη (3D) προβολή του χειρουργικού πεδίου, αυξημένη μεγέθυνση 10-15 φορές, εξάλειψη του φυσικού τρόμου των χειρών, δυνατότητα εκτέλεσης πολύπλοκων και σύνθετων κινήσεων που είναι δύσκολο να γίνουν λαπαροσκοπικά.

Τα αποτελέσματα σε έμπειρα χέρια είναι εντυπωσιακά, όχι μόνο λόγω του πλεονεκτήματος της εγχείρισης ελάχιστης επεμβατικότητας, όπως μικρότερο τραύμα, μικρότερη τομή, λιγότερος πόνος, ελάχιστη απώλεια αίματος, ταχύτερη ανάρρωση, λιγότερες επιπλοκές από το τραύμα, αλλά και της δυνατότητας εκτέλεσης με μεγάλη ακρίβεια πολύπλοκων επεμβάσεων.

Οι εφαρμογές της DaVinci® χειρουργικής στην ουρολογία είναι πολλές:

·        Νεοπλασματικές παθήσεις, όπως:

o   Καρκίνος προστάτη: Η DaVinci® ριζική προστατεκτομή προσφέρει εξίσου, αν όχι καλύτερα, ογκολογικά αποτελέσματα σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση, με αμελητέα απώλεια αίματος, ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο, γρήγορη ανάρρωση, ενώ τα ποσοστά διατήρησης της στύσης και της εγκράτειας των ούρων σε έμπειρα χέρια είναι ασύγκριτα.

o   Καρκίνος νεφρού: Ριζική νεφρεκτομή (αφαίρεση του πάσχοντος νεφρού) με ελάχιστο τραύμα ή μερική νεφρεκτομή (αφαίρεση μόνο του όγκου). Η διατήρηση του νεφρού αποτελεί πλέον πρώτη επιλογή, καθώς έχει αποδειχθεί σε πρόσφατες μελέτες ότι προσφέρει πλεονέκτημα επιβίωσης στον ασθενή.

o   Καρκίνος ουροδόχου κύστεως: Ριζική κυστεκτομή με ειλεοκύστη ή εγκρατή νεοκύστη.

 

·        Καλοήθεις παθήσεις όπως:

o   λιθίαση νεφρού, πυελολιθοτομή – νεφρολιθοτομή.

o   στένωση συμβολής, πυελοπλαστική.

Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πρωτοπόρες ρομποτικά υποβοηθούμενες ουρολογικές επεμβάσεις στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, όπως αφαίρεση όγκου από μονήρη νεφρό, που σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγούσε τον ασθενή σε αιμοκάθαρση. Η χρήση του συστήματος DaVinci® από ουρολόγους με ειδική εκπαίδευση και πείρα στη ρομποτική χειρουργική δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης πολύπλοκων ουρολογικών επεμβάσεων, με αποτελέσματα τουλάχιστον συγκρίσιμα των ανοικτών, δίδοντας τα πλεονεκτήματα της ελάχιστης χειρουργικής παρέμβασης στον ασθενή.

 

 

Επεμβατική καρδιολογία συγγενών καρδιοπαθειών

 

Γράφει η

Αφροδίτη Τζίφα

Παιδοκαρδιολόγος και Καρδιολόγος Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων,

Διευθύντρια Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ

 

Περίπου ένα στα εκατό νεογνά γεννιέται με κάποιας μορφής δυσπλασία της καρδιάς (η εκ γενετής καρδιακή δυσπλασία ονομάζεται συγγενής καρδιοπάθεια). Τα νεογνά με σοβαρές καρδιοπάθειες διαγιγνώσκονται αμέσως μετά τη γέννηση, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό θα διαγνωστεί αργότερα στην παιδική ηλικία ή ακόμα και στην ενήλικη ζωή. Από τους ασθενείς που γεννιούνται με συγγενείς καρδιοπάθειες, η πλειονότητα θα χρειαστεί κάποια ανατομική - διορθωτική παρέμβαση για να επαναφέρει τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς στο φυσιολογικό.

Η καρδιοχειρουργική συγγενών καρδιοπαθειών ξεκίνησε το 1938 με την πρώτη απολίνωση παραμένοντος ανοιχτού βοταλλείου πόρου, μίας εμβρυϊκής αγγειακής δομής που ενίοτε παραμένει ανοικτή. Έκτοτε, στον τομέα της καρδιοχειρουργικής παίδων έχει επέλθει τεράστια πρόοδος, ενώ αναζητήθηκαν και εφαρμόστηκαν νέες μέθοδοι αντιμετώπισης των καρδιοπαθειών χωρίς την ανάγκη ανοικτής εγχείρησης καρδιάς. Αυτό έγινε εφικτό με την τοποθέτηση καθετήρων και συσκευών μέσα στην καρδιά διαμέσου των αρτηριών και των φλεβών του σώματος. Η μέθοδος των διακαθετηριακών επεμβάσεων (επεμβατική καρδιολογία) έχει τύχει ευρείας αποδοχής και προτίμησης έναντι των ανοικτών εγχειρήσεων καρδιάς λόγω της μειωμένης ταλαιπωρίας του ασθενούς, ενώ παράλληλα η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια σε επιλεγμένες περιπτώσεις είναι εφάμιλλες ή και καλύτερες του αντίστοιχου ανοικτού χειρουργείου καρδιάς. Οι διαδερμικές επεμβάσεις με καρδιακό καθετηριασμό συνίστανται στη διάνοιξη στενωμένων βαλβίδων ή αγγείων της καρδιάς με μπαλονάκι ή τοποθέτηση ενδοπροθέσεων (stent), σύγκλειση ενδοκαρδιακών επικοινωνιών, όπως μεσοκολπικής ή μεσοκοιλιακής επικοινωνίας με συσκευές τύπου ομπρέλας, καθώς και κατάλυσης αρρυθμιών με ρεύμα υψηλής συχνότητας (ablation).

Την τελευταία δεκαετία, για την αποφυγή επανεγχείρησης ασθενών με πολλές βλάβες, αναπτύχθηκε επιπρόσθετα η μέθοδος διαδερμικής εμφύτευσης καρδιακών βαλβίδων, όπως της πνευμονικής βαλβίδας σε ασθενείς χειρουργημένους για τετραλογία Fallot ή άλλες συγγενείς καρδιοπάθειες όπου η πνευμονική βαλβίδα δεν λειτουργεί καλά. Η παραμονή στο νοσοκομείο και η ανάρρωση του ασθενούς είναι ταχύτατη και κατά μέσο όρο 1-2 ημέρες. Επιπρόσθετα, ολοένα και πιο συχνά γίνονται υβριδικές επεμβάσεις καρδιάς, δηλαδή επεμβατικοί καθετηριασμοί σε συνεργασία με mini χειρουργική παρέμβαση. Οι υβριδικές αυτές επεμβάσεις πραγματοποιούνται για να αποφευχθεί η χρήση εξωσωματικής κυκλοφορίας σε νεογνά ή εξαιρετικά πολύπλοκους και ευάλωτους ασθενείς.

Οι επεμβατικοί καθετηριασμοί γίνονται με τη χρήση ακτινοσκόπησης, δηλαδή με χορήγηση ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Η τελευταία πρωτοπορία στον τομέα των καρδιακών καθετηριασμών είναι η πραγματοποίησή τους χωρίς καθόλου ακτινοβολία, με τη χρήση και καθοδήγηση μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς. Τον Δεκέμβριο 2009 πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία ο πρώτος παγκοσμίως επεμβατικός καθετηριασμός αμιγώς υπό μαγνητική τομογραφία. Μέχρι τώρα, λίγα κέντρα στον κόσμο έχουν αποκτήσει την τεχνολογική υποδομή και την τεχνογνωσία για να πραγματοποιήσουν καθετηριασμούς καρδιάς υπό μαγνητική καθοδήγηση. Στο Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ, έγινε πρόσφατα ο πρώτος καθετηριασμός καρδιάς στη χώρα μας με τη βοήθεια καθοδήγησης από εικόνες που ελήφθησαν μέσα στο μαγνητικό τομογράφο. Η ασθενής βρισκόταν στο πρώτο τρίμηνο κύησης και καθετηριασμός καρδιάς με την κλασική μέθοδο, δηλαδή με τη χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας, θα ήταν επιβλαβής για το κύημα.

Συμπερασματικά, οι επεμβατικοί καθετηριασμοί καρδιάς έχουν σε πολλές περιπτώσεις υποκαταστήσει τις ανοικτές εγχειρήσεις καρδιάς με την ίδια επιτυχία και ασφάλεια. Διενεργούνται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό σε εξειδικευμένες μονάδες και πάντα με καρδιοχειρουργική κάλυψη. Η χρήση του μαγνητικού τομογράφου για καθοδήγηση και πραγματοποίηση καθετηριασμών καρδιάς χωρίς ακτινοβολία είναι μία επαναστατική μέθοδος, που έχει σημαντικό ρόλο σε ασθενείς όπου η χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας πρέπει να μειωθεί σημαντικά ή αντενδείκνυται πλήρως.

 

 

Απεικόνιση: σημείο – κλειδί

για πολλές ιατρικές ειδικότητες

 

Γράφει ο

Γιάννης Ανδρέου

Ακτινολόγος, Διευθυντής Απεικονιστικών Τμημάτων ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ, Άμισθος Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Η τεχνολογία αιχμής είναι βασικό χαρακτηριστικό της σύγχρονης ιατρικής. Ένα μεγάλο μέρος της αφορά στην απεικόνιση της ανατομίας των ασθενών, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για τη διάγνωση και παρακολούθηση των περισσότερων ασθενειών. Εκτός, όμως, από τη διάγνωση, τα απεικονιστικά μηχανήματα είναι απαραίτητα σε πολλές ειδικότητες ώστε να γίνουν με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα πολλές από τις σύγχρονες θεραπευτικές πράξεις.

Ειδικότερα, λοιπόν, τα μηχανήματα αυτά είναι απαραίτητα στους καρδιολόγους, τους νευροχειρουργούς, τους ορθοπεδικούς, τους αγγειοχειρούργους, τους ακτινοθεραπευτές κ.ά.

Στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ υπάρχουν όλα εκείνα τα μηχανήματα που καλύπτουν τις παραπάνω ειδικότητες.

Έτσι, για παράδειγμα, με τους μεγάλους μαγνητικούς τομογράφους και τους πολυτομικούς αξονικούς τομογράφους γίνεται ο σχεδιασμός της ακτινοθεραπείας, ώστε ο ασθενής να ακτινοβοληθεί με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια και ασφάλεια μόνο στο σημείο της βλάβης. Με το μηχάνημα γ-knife (το μοναδικό που υπάρχει στη χώρα μας) επιτυγχάνεται η ακτινοβόληση παθολογικών βλαβών του εγκεφάλου με ακρίβεια σκόπευσης κάτω των 0,2 mm. Στο υβριδικό χειρουργείο (χειρουργείο στο οποίο λειτουργούν συγχρόνως, χειρουργική τράπεζα, υπέρηχοι, ακτινοσκόπηση και αξονική τομογραφία) μπορούν να γίνουν σύνθετες ορθοπεδικές πράξεις, τοποθέτηση stent και βαλβίδων στην καρδιά και τα αγγεία της, stents στα μεγάλα αγγεία, θεραπευτικοί χειρισμοί σε ανευρύσματα εγκεφάλου κ.ά.

Για να αντιμετωπίζονται άμεσα πολλά περιστατικά συγχρόνως, εκτός του υβριδικού χειρουργείου, το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ διαθέτει τέσσερις αίθουσες καθετηριασμών με πλήρη απεικονιστικό εξοπλισμό. Έτσι υπάρχει πάντα διαθέσιμη αίθουσα σε ετοιμότητα ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν αμέσως επείγοντα περιστατικά όπως έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλική αιμορραγία από ανεύρυσμα, ανευρύσματα σε άλλα σημεία του σώματος, αιμορραγίες του πεπτικού κ.λπ.

Για τη διάγνωση δύσκολων περιστατικών υπάρχουν στη διάθεση των ιατρών και των ασθενών όλα τα μηχανήματα υψηλών προδιαγραφών που χρησιμοποιούνται στα μεγάλη σύγχρονα νοσοκομεία του δυτικού κόσμου. Έτσι, για παράδειγμα, υπάρχει μαγνητικός τομογράφος 3 Τesla (δηλαδή δύο φορές μεγαλύτερος από τους κοινούς μαγνητικούς), ανοιχτός μαγνητικός για τους κλειστοφοβικούς ασθενείς και αξονικός τομογράφος 126 τομών/δευτερόλεπτο στον οποίο γίνονται, εκτός των άλλων, στεφανιογραφίες, αγγειογραφίες, εικονικές κολονοσκοπήσεις, βρογχοσκοπήσεις κ.λπ.

Μεγάλη εξέλιξη στη διαγνωστική ιατρική αποτελεί το μηχάνημα PET-CT (ποζιτρονιακός-αξονικός τομογράφος) με το οποίο απεικονίζονται συγχρόνως η ανατομία και η μοριακή βιολογία. Η μέθοδος αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη στους ασθενείς με καρκίνο, αφού σε έναν από τους τρεις ασθενείς, μετά από αυτή την εξέταση, τροποποιείται η θεραπευτική αγωγή που έχει αποφασιστεί.

Στα Νοσοκομεία μας λειτουργούν 4 μαγνητικοί τομογράφοι, 4 αξονικοί τομογράφοι, 4 αίθουσες καθετηριασμών και επεμβατικών πράξεων, 1 PET CT, 6 κλασικά ακτινολογικά μηχανήματα όλων των τύπων και δεκάδες μηχανήματα υπερήχων τελευταίου τύπου και φορητών ακτινοδιαγνωστικών συσκευών.

Όλα τα μηχανήματα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, οι εικόνες καταγράφονται και αρχειοθετούνται ηλεκτρονικά και έτσι μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ιατροί να δουν και να επεξεργαστούν τις εικόνες των ασθενών τους απ’ όπου κι αν βρίσκονται.

 

 

Τεχνολογίες πληροφορικής

και επικοινωνιών στον τομέα της υγείας

 

Γράφει ο

Πέτρος Παπαχρήστου

Διευθυντής Πληροφορικών Συστημάτων Ομίλου ΥΓΕΙΑ

 

Η χρονοβόρος και κοστοβόρος αρχειοθέτηση και αναζήτηση των κλασικών χάρτινων ιατρικών φακέλων, η ταλαιπωρία από άσκοπη επανάληψη εξετάσεων, η σπατάλη σε αναλώσιμα είδη και φάρμακα, οι καθυστερήσεις στον προγραμματισμό, η αναίτια απώλεια των παλαιοτέρων ιατρικών καταγραφών με σημαντικές πληροφορίες είναι φαινόμενα που για δεκαετίες ταλαιπωρούσαν τους ασθενείς και επιβαρύνουν τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

Η αξία των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στον τομέα της υγείας είναι πλέον πανθομολογουμένη και η ενσωμάτωσή τους στη διαχείριση των ιατρικών πληροφοριών που αφορούν στον ασθενή έχει αλλάξει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των μονάδων παροχής υγείας. Τα πρακτικά μειονεκτήματα του κλασικού χάρτινου ιατρικού φακέλου και τα εμφανή πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου οδήγησαν σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, απλοποίηση των διαδικασιών, σε παρακολούθηση δεικτών ποιότητας και στην αξιοποίηση των σημερινών δυνατοτήτων της τεχνολογίας.

Παράλληλα, η μεγάλη πρόοδος σε τομείς ιατρικής και φαρμακολογίας όπως οι εξελίξεις στη γενετική (αποκωδικοποίηση ανθρώπινου γονιδιώματος), η ανάπτυξη νέων φαρμάκων, η αλματώδης ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών, οι εξελίξεις στον τομέα των ιατρικών μηχανημάτων, αλλά και η χρήση φορητών και φερόμενων  (wearable) έξυπνων συσκευών από τους ίδιους τους ασθενείς έχει δημιουργήσει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, ο οποίος κάνει επιτακτική τη διαχείριση, ανάλυση και εξόρυξη της διαθέσιμης πληροφορίας.

 

Ειδικά πληροφορικά συστήματα

Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ έχει επιτύχει δυναμική παρουσία στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Έχοντας αντιληφθεί τα οφέλη των νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς, επενδύει διαχρονικά, αναβαθμίζει και επεκτείνει διαρκώς τα πληροφορικά συστήματα για τη διαχείριση των ασθενών, της ιατρικής πληροφορίας και του ιατρικού φακέλου τους, με σεβασμό στο ιατρικό απόρρητο και διασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα πληροφορικά συστήματα υποστηρίζουν τις εργασίες των εργαστηρίων, των απεικονιστικών τμημάτων, των νοσηλευτικών ορόφων, των ιατρών, του φαρμακείου και όλων των άλλων τμημάτων που παρέχουν ιατρικές ή παραϊατρικές υπηρεσίες, με κύριο στόχο την πλήρη ηλεκτρονική διαχείριση και καταγραφή των ιατρικών δεδομένων του ασθενούς, έχοντας πάντα εκείνον στο επίκεντρο.

Τα πληροφορικά συστήματα καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες ενός νοσηλευτικού οργανισμού:

·        Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενή (Electronic Health Record).

·        Κλινική Διαχείριση Ασθενή.

·        Πληροφορικό Σύστημα Εργαστηρίων (LIS).

·        Πληροφορικό Σύστημα Ακτινοδιαγνωστικού (RIS).

·        Σύστημα Αρχειοθέτησης και Επικοινωνίας Ιατρικών Εικόνων (PACS).

·        Ειδικά Συστήματα Διαχείρισης Ασθενών (ΜΕΘ – ΜΗΘ - Χειρουργεία).

·        Σύστημα Κωδικοποιήσεων και Ιατρικών Πρωτοκόλλων.

·        Ιατρικά Συστήματα Υποστήριξης αποφάσεων.

·        Τηλεϊατρικά Συστήματα & Απομακρυσμένης Περίθαλψης (κατ’ οίκον).

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενή έχει στόχο να υποστηρίξει την φροντίδα υγείας του ατόμου εφ’ όρου ζωής, ενώ βοηθά στην πρόσβαση και στο διαμοιρασμό πληροφοριών στους επαγγελματίες υγείας διασφαλίζοντας την ποιότητα υπηρεσιών και προασπίζοντας την ασφάλεια του ασθενή. Τα δεδομένα καταγράφονται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα και από διαφορετικά συστήματα, αλλά υπάρχει η δυνατότητα ανάκλησής τους και παρουσίασής τους όποτε ο ιατρός, ο νοσηλευτής ή οι άλλοι επαγγελματίες υγείας τα έχουν ανάγκη για την τεκμηρίωση των πράξεών τους. Μέσω της τεχνολογίας και των επικοινωνιών επιτυγχάνεται η άμεση ενημέρωση του ιατρού ακόμα και από το κινητό του τηλέφωνο για τα αποτελέσματα του ασθενή, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των ιατρών, μειώνοντας ακόμη και το χρόνο διάγνωσης, αλλά και την εξυπηρέτηση του ασθενή μειώνοντας το χρόνο νοσηλείας.

Βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός πετυχημένου ιατρικού πληροφορικού συστήματος είναι όχι απλώς να αποτελεί μεταφορά στοιχείων σε ψηφιακή μορφή, αλλά και να προβλέπει λειτουργίες όπως η υποστήριξη λήψης αποφάσεων, η τυποποιημένη επικοινωνία των πληροφοριών από έναν προσωπικό ιατρικό φάκελο (PHR) μέχρι και τη διασύνδεση με άλλους οργανισμούς στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό (π.χ. EPSOS), αλλά και τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων. Για να είναι αυτό εφικτό απαιτείται ταξινόμηση, ορολογία και κωδικοποίηση των δεδομένων.

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας δεν αφορούνσε απλές τεχνολογικές και διαδικαστικές λύσεις στα διάφορα θέματα υγείας, αλλά υποστηρικτικές εφαρμογές που καλούνται να εξυπηρετήσουν τον άνθρωπο, ως αντικείμενο και αποδέκτη των υπηρεσιών.

 

Ενεργοποίηση νέων υπηρεσιών

Νέες τεχνολογίες επιτρέπουν τη συλλογή ιατρικών δεδομένων χωρίς επίσκεψη στο γιατρό, όπως ασύρματα και φορητά συστήματα για την παρακολούθηση βιολογικών παραμέτρων, συσκευές παρακολούθησης με τη μορφή μικροσκοπικών ηλεκτρονικών αισθητήρων ενσωματωμένων σε ρούχα ή μέσα στο ίδιο το σώμα. Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών με την ταυτόχρονη καθιέρωση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενή δίνει τη δυνατότητα για την παροχή νέων υπηρεσιών όπως η διενέργεια ιατρικών τηλεδιασκέψεων, τηλεδιάγνωσης, παροχή δεύτερης γνώμης από εξειδικευμένους ιατρούς, παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον περίθαλψης, αλλά και την πραγματοποίηση μελετών και επιδημιολογικών ερευνών.

Επιπλέον, βοηθητικά υπολογιστικά συστήματα που επικουρούν ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις να ζουν ανεξάρτητα, βοηθώντας τους να εκτελέσουν καθημερινά καθήκοντα. Ειδικά για τη Νόσο Alzheimer, η εξάπλωση υπολογιστών αφής οδήγησε στο πρόγραμμα Sociable, που επιτρέπει την εκτέλεση νοητικών ασκήσεων από ανθρώπους με ήπιες νοητικές διαταραχές.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σημαντικό στο σχεδιασμό λύσεων στην περιοχή των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας είναι η στενή και μακρόχρονη συνεργασία των επαγγελματιών της πληροφορικής με τους επαγγελματίες υγείας. Αυτή η καθημερινή επαφή είναι απαραίτητη για να υπάρχει σε βάθος κατανόηση της ιατρικής διαδικασίας και των χαρακτηριστικών οργάνωσης και λειτουργίας των φορέων υγείας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η επανάσταση της πληροφορικής έχει αμέτρητα πλεονεκτήματα, με κύριο αυτό της ταχύτατης διασποράς των πληροφοριών, αλλά σε κάθε περίπτωση η πληροφορία δεν αντικαθιστά την γνώση και την εμπειρία, με τις οποίες τελικά επιτυγχάνεται η εξατομικευμένη και επιτυχημένη θεραπεία.

 

 

Ο καθοριστικός ρόλος

της βιοϊατρικής τεχνολογίας

 

Γράφει ο

Σπύρος Ζάννος

Διευθυντής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας & Παγίων Ομίλου ΥΓΕΙΑ

 

Ο όρος Βιοϊατρική Τεχνολογία δηλώνει το γνωστικό πεδίο που μελετά τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι αρχές και οι μέθοδοι της τεχνολογίας, της μηχανικής και των θετικών επιστημών (φυσική, χημεία, μαθηματικά) στην προσπάθεια κατανόησης και αντιμετώπισης προβλημάτων που εμφανίζονται στη βιολογία και την ιατρική. Οι τεχνολογικές εφαρμογές που εντάσσονται στο γνωστικό πεδίο της βιοϊατρικής τεχνολογίας διακρίνονται σε διαγνωστικές και θεραπευτικές, ανάλογα με τη χρήση τους.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει υπάρξει τεράστια διείσδυση της τεχνολογίας στο χώρο των φυσικών επιστημών και ιδιαίτερα στην ιατρική. Τεχνητά όργανα και μέλη όπως οι αρθρώσεις γόνατος και ισχίου, εμφυτεύσιμα όργανα και χειρουργικά ρομποτικά συστήματα, αυτοματοποιημένα κλινικά και ερευνητικά εργαστήρια, ηλεκτρονικά διαγνωστικά βοηθήματα, συστήματα ιατρικής απεικόνισης μεγάλης ακρίβειας, είναι μερικά παραδείγματα συνεργασίας μηχανικών, ιατρών και φυσικών επιστημόνων.

Η συνεχώς αυξανόμενη εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων της ιατρικής και των φυσικών επιστημών ήταν αυτή που οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας ενός σχετικά νέου πεδίου, αυτού της βιοϊατρικής τεχνολογίας, το οποίο σχεδιάστηκε ακριβώς για να γεφυρώσει το χάσμα της ανομοιόμορφης τεχνογνωσίας ανάμεσα στις φυσικές επιστήμες και ιδιαίτερα στη μηχανική και την ιατρική.

Οι σύγχρονες απαιτήσεις για υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών υγείας οδήγησαν στην ανάπτυξη και την εισαγωγή σύγχρονης τεχνολογίας στις νοσοκομειακές μονάδες. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε θεαματικές αλλαγές στο χώρο της διάγνωσης και θεραπείας και συνετέλεσε στη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, όμως, είχε σαν συνέπεια την αύξηση τόσο των απαιτήσεων για την ασφάλεια και την αξιοπιστία των μηχανημάτων όσο και του κόστους της παροχής υπηρεσιών υγείας, κάνοντας φανερή την ανάγκη ανάπτυξης κατάλληλης υποδομής για την υποστήριξη του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Στα σύγχρονα νοσοκομεία, τα τμήματα βιοϊατρικής τεχνολογίας καλούνται να δώσουν την απαραίτητη υποστήριξη σε αυτόν ακριβώς τον τομέα.

 

Ο ρόλος της βιοϊατρικής τεχνολογίας

Η οργάνωση και υποδομή ενός τέτοιου τμήματος έχει σαν στόχο την ασφαλή, αποτελεσματική και οικονομικά βέλτιστη εφαρμογή ενός λειτουργικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει την ορθή διαχείριση όλου του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου, τεχνικά και εκπαιδευτικά. Το πλαίσιο αυτό βασίζεται στην ακριβή καταγραφή, την «εξατομίκευση» και παρακολούθηση του συνόλου του εξοπλισμού μέσω κατάλληλου διαχειριστικού λογισμικού, το οποίο παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, και εκείνους τους δείκτες που απαιτούνται προκειμένου να λαμβάνονται οι κατάλληλες διαχειριστικές αποφάσεις. Η ορθή λειτουργία του τμήματος παρέχει την απαραίτητη τεκμηρίωση για τη συνεχή λειτουργία του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αποτελώντας συνάμα τη βάση για διεκδίκηση πιστοποιήσεων, με την παράλληλη υιοθέτηση καλών πρακτικών και διεθνών προτύπων ποιότητας.

Σήμερα, όπου η σύγχρονη και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις επενδύσεις στον τομέα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, η απουσία ενός αρμόδιου τμήματος που θα είχε την ευθύνη αξιολόγησης και μελέτης αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας, θα οδηγούσε στη δαπάνη σημαντικών πόρων χωρίς να εξασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατό η επιτυχία των επενδύσεων.

Το τμήμα βιοϊατρικής τεχνολογίας, πέρα από την εξασφάλιση της συνεχούς λειτουργίας του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που είναι ο θεμελιώδης ρόλος του στην καθημερινότητα, συνεισφέρει στη λήψη αποφάσεων για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στο νοσοκομείο. Παράλληλα, παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν στις κλινικές εφαρμογές, την ασφάλεια και την αποδοτικότητα των διαφόρων τεχνολογιών, τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες των προϊόντων, καθώς και τις ειδικές προϋποθέσεις που συχνά απαιτούνται (εκπαίδευση, οργάνωση, υποδομή κ.λπ.). Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η αρμονική ένταξη και εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στις υφιστάμενες δομές του νοσοκομείου.

 

Το παρόν και το μέλλον

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν πλέον κάθε μορφή της ζωής μας. Τα τελευταία 15 χρόνια παρατηρείται αλματώδης ανάπτυξη στον τομέα της βιοϊατρικής τεχνολογίας. Συστήματα και ιδέες που κάποτε ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας είναι πλέον πραγματικότητα. Έννοιες όπως τηλεϊατρική, ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος και ηλεκτρονική υγεία, αλλά και πολλές ακόμα, πριν από λίγα χρόνια ήταν σχεδόν άγνωστες.

Η υλοποίηση ενός οράματος που θέλει να διατηρήσει τον ευαίσθητο χαρακτήρα του και να έχει κοινωνικό αντίκρισμα, αποτελεί σήμερα μεγάλη πρόκληση. Οι διάφοροι οργανισμοί που συνθέτουν το δίκτυο παροχής υπηρεσιών υγείας, πρέπει να λύσουν τα οργανωτικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία στο μέγιστο δυνατό. Αυτός είναι ο βέλτιστος τρόπος ώστε η βιοϊατρική τεχνολογία να έρθει πιο κοντά στον εγγενή προορισμό της: «Η χρήση της τεχνολογίας και των θετικών επιστημών να είναι ταγμένες στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας, κάθε στιγμή, οπουδήποτε».

 

 


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital