ΑΝΤΛΗΣΗ - ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Τα τελευταία χρόνια, πολλές μητέρες χρησιμοποίησαν κάποια στιγμή και για κάποιο ξεχωριστό λόγο η καθεμία τους θήλαστρο, κατά τη διάρκεια της γαλουχίας.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που θα σας οδηγήσει σε αυτή τη λύση, είναι σημαντικό να έχετε ολοκληρωμένη πληροφόρηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Το μητρικό γάλα είναι ένα πολύτιμο αλλά ευπαθές αγαθό, γι’ αυτό και απαιτείται συγκεκριμένους χειρισμούς ώστε να δημιουργήσετε με ασφάλεια τη δική σας ατομική τράπεζα γάλακτος.

Απαραίτητος Εξοπλισμός

  • Ένα θήλαστρο κατά προτίμηση ηλεκτρικό, με μονή η διπλή άντληση (ταυτόχρονη).
  • 8-10 μπουκάλια, με σκληρό τοίχωμα, πλαστικά ή γυάλινα, των 150 ml ή ειδικά σακουλάκια αποθήκευσης μητρικού γάλακτος.

Προσοχή

  • τα μπουκάλια και τα σακουλάκια δεν θα πρέπει να γεμίζονται εντελώς, διότι το γάλα διογκώνεται με την κατάψυξη,
  • τοποθετούνται πάντα σε όρθια θέση στο ψυγείο ή την κατάψυξη,
  • δεν αποθηκεύονται στην πόρτα της συντήρησης ή της κατάψυξης διότι στο σημείο αυτό η θερμοκρασία είναι ασταθής και το γάλα μπορεί να αλλοιωθεί,
  • τα δοχεία που συντηρείται το μητρικό γάλα πρέπει να είναι αποστειρωμένα, να κλείνουν αεροστεγώς και να είναι κατάλληλα για τρόφιμα.
  • Αυτοκόλλητες ετικέτες για να καταγράφετε την ημερομηνία και την ώρα άντλησης. Σε περίπτωση νοσηλείας του νεογνού, στην ετικέτα πρέπει να αναγράφεται και το επίθετό του.
  • Μαρκαδόρος, κατά προτίμηση αδιάβροχος.
  • Βούρτσα για να πλένετε τα μπουκάλια και τα εξαρτήματα του θήλαστρου.
  • Απορρυπαντικό πιάτων.
  • Αποστειρωτής.
  • Ισοθερμική τσάντα και παγοκύστες για τη μεταφορά του γάλακτος.

Προετοιμασία

  • Θα πρέπει πάντα να πλένετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
  • Πλύνετε όλα τα μέρη του θήλαστρου, όπως ορίζει ο κατασκευαστής. Χρησιμοποιήστε για τα μπουκάλια και τα εξαρτήματα ζεστό νερό και σαπούνι ή τοποθετήστε τα στο πλυντήριο πιάτων.
  • Αποστειρώστε όποιο εξάρτημα έχει έρθει σε επαφή με το γάλα σας, στον αποστειρωτή ή χρησιμοποιήστε τη μέθοδο βρασμού (20΄ από την ώρα που θα αρχίσει το νερό να βράζει).

 Άντληση

  • Η μονή άντληση διαρκεί 10-15 λεπτά από το κάθε στήθος, ενώ σε περίπτωση διπλής, συνολικά 10-15 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της άντλησης, προσπαθήστε να είστε χαλαρή, σε ένα ήσυχο περιβάλλον, κάνοντας όμορφες σκέψεις για το μωρό σας.
  • Η θηλή σας να βρίσκεται στο κέντρο της χοάνης του θήλαστρου. Η χοάνη θα πρέπει να εφάπτεται καλά στο στήθος (να μην είναι ούτε πολύ μεγάλη ούτε πολύ μικρή).
  • Ρυθμίστε την ένταση του θήλαστρου τόσο ώστε να μην πονάτε.
  • Πραγματοποιήστε την άντληση.
  • Αν δεν δώσετε αμέσως το γάλα στο μωρό σας, τοποθετήστε το σε αποστειρωμένο μπιμπερό, κολλήστε ετικέτα με την ημερομηνία και την ώρα άντλησης και αποθηκεύστε στο ψυγείο ή την κατάψυξη.
  • Αποθηκεύετε το γάλα σε μικρές ποσότητες για να αποφύγετε τις απώλειες.

Προσπαθήστε να βγάζετε γάλα περίπου τις ίδιες ώρες, κάθε ημέρα. Οι πρωινές ώρες είναι συνήθως πιο παραγωγικές από τις απογευματινές.

Το χρώμα του γάλακτος μπορεί να διαφέρει από μέρα σε μέρα, ανάλογα με το διαιτολόγιό σας. Επίσης, το κατεψυγμένο μητρικό γάλα μπορεί να μυρίζει διαφορετικά από το φρέσκο.

Απόψυξη γάλακτος

  • Για να αποψύξετε το γάλα, τοποθετήστε το μπουκάλι στη συντήρηση του ψυγείου, το βράδυ πριν τη χρήση του (αυτό μπορεί να διαρκέσει και 12 ώρες).
  • Μην το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου διότι υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηριδίων.
  • Επιλέγετε πάντα το δοχείο με την παλαιότερη ημερομηνία άντλησης.
  • Για ταχύτερη απόψυξη, κρατείστε το μπουκάλι κάτω από τρεχούμενο νερό ή βυθίστε το σε μπολ με χλιαρό νερό.

Το γάλα που αποψύχθηκε, δεν μπορεί να ξαναμπεί στην κατάψυξη, μπορεί όμως να παραμείνει στη συντήρηση για 24 ώρες. Το γάλα που απομένει στο μπουκάλι μετά από κάθε γεύμα, θα πρέπει να απορρίπτεται.

Για να ζεστάνετε το γάλα

  • Βυθίστε το μπουκάλι με το γάλα σε ένα μπολ με ζεστό νερό ή στον ειδικό θερμαντήρα (όχι σε φούρνο μικροκυμάτων ούτε σε μάτι κουζίνας), δίνοντας προσοχή ώστε να μην εισχωρήσει νερό μέσα σε αυτό.
  • Αφού ζεσταθεί, ανακινείστε το, με απαλές κυκλικές κινήσεις. Το γάλα όταν έχει παραμείνει στη ψύξη ή την κατάψυξη, διαχωρίζεται, με αποτέλεσμα να βλέπετε τα λιπαρά του στοιχεία να ανεβαίνουν στην επιφάνεια.
  • Μην προσθέσετε φρέσκο γάλα σε κρύο. Είναι σωστότερο να βάλετε το φρέσκο γάλα πρώτα στο ψυγείο για να κρυώσει και μετά να το προσθέσετε στο μπουκάλι.
  • Δοκιμάστε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό μέρος του καρπού σας, στάζοντας μερικές σταγόνες και εάν είναι καλά ανεκτό, το γάλα είναι κατάλληλο για σίτιση.

Νικολέττα Περρή, Υπεύθυνη Μητρικού Θηλασμού ΛΗΤΩ

Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved