Εμμηνόπαυση - Aτροφία κόλπου: Μια αποτελεσματική λύση για υγιή σεξουαλική ζωή

Εμμηνόπαυση - Aτροφία κόλπου

Μια αποτελεσματική λύση

για υγιή σεξουαλική ζωή

Αλέξανδρος Μορτάκης

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών,

Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας

για Νοσήματα του Κατώτερου Γεννητικού Συστήματος της Γυναίκας

Επιστ. Συνεργάτης ΛΗΤΩ

Στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, τα γεννητικά όργανα κάθε γυναίκας αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια γήρανσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση και σεξουαλικής δυσλειτουργίας, με τις ανάλογες επιπτώσεις στη ζωή της γυναίκας συνολικά. Όμως, πλέον υπάρχει μια θεραπευτική λύση, με πολύ καλά αποτελέσματα. Ποια είναι αυτή και ποια προβλήματα αντιμετωπίζει;

Στην εμμηνόπαυση αρχίζουν να εμφανίζονται σημάδια γήρανσης και στα γεννητικά όργανα της γυναίκας. Λεπταίνει ο βλεννογόνος του κόλπου και μειώνεται η ποσότητα των υγρών.

Ο κόλπος γίνεται ξηρός και χάνει την ελαστικότητά του. Σιγά-σιγά αρχίζουν και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα να χάνουν τη σφριγηλότητά τους.

Τα φαινόμενα αυτά επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και έχουν ως επακόλουθο τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Οι γυναίκες δυσκολεύονται στην επαφή και αυτό τις κάνει να μην αισθάνονται πια άνετα με τον εαυτό τους -και αυτό αντανακλά δυσμενώς στη σχέση του ζευγαριού.

Το πρόβλημα είναι πολύ συχνό (αφορά περισσότερο από το 50% των γυναικών που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση), αλλά λίγες γυναίκες το εκμυστηρεύονται στο γιατρό τους. Θεωρείται θέμα ταμπού.

Στην εποχή μας –λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης– η γυναίκα περνά αρκετές δεκαετίες στην εμμηνόπαυση. Είναι επίσης αλήθεια ότι η γυναίκα 50 ετών που μπαίνει στην εμμηνόπαυση είναι πολύ νέα και δεν πρέπει με τίποτα να χάσει την αυτοπεποίθησή της και να αφήσει να επηρεαστεί η ατομική και η οικογενειακή της ευτυχία.

Αποτελεσματική μέθοδος

Έχει αποδειχθεί σε πολυάριθμες ιατρικές μελέτες, που έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά την τελευταία δεκαετία, ότι η χρήση λέιζερ στον βλεννογόνο του κόλπου έχει ευεργετικά αποτελέσματα και αποκαθιστά την ατροφία του επιθηλίου. Φαίνεται ότι οι μικροτραυματισμοί που προκαλεί το λέιζερ στο τοίχωμα του κόλπου γίνονται αφορμή για έκλυση αυξητικών παραγόντων, οι οποίοι με τη σειρά τους δίνουν μήνυμα για παραγωγή ινοβλαστών, αύξηση του κολλαγόνου, πάχυνση του επιθηλίου και ανάπλαση του βλεννογόνου. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κολπικός βλεννογόνος «ξανανιώνει», ο τόνος και η αγγείωσή του βελτιώνονται. Εάν συνυπάρχει ήπια ακράτεια ούρων, αποκαθίσταται και αυτή σε πολλές περιπτώσεις.

Με την τεχνική αυτή δεν έχουν περιγραφεί σοβαρές παρενέργειες. Εξυπακούεται ότι πρέπει να προηγηθεί πλήρης γυναικολογικός έλεγχος με λήψη σωστού ιστορικού και να γίνουν προληπτικές εξετάσεις (τεστ Παπανικολάου ή HPV τεστ) και, εάν κριθεί σκόπιμο, ειδικές μικροβιολογικές εξετάσεις. Είναι επίσης αυτονόητο ότι ο γιατρός πρέπει να έχει ανάλογη εκπαίδευση στη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας και να μπορεί να επιλέγει σωστά τα περιστατικά που είναι αναμενόμενο ότι θα ανταποκριθούν επιτυχώς.

Συνήθως γίνονται 3 συνεδρίες με λέιζερ -μία ανά μήνα. Μια επαναληπτική συνεδρία μπορεί να απαιτηθεί σε 1 ή 2 έτη. Η μέθοδος είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί ούτε τοπική αναισθησία. Γίνεται στο ιατρείο και διαρκεί λίγα λεπτά. Η τεχνική είναι ελάχιστα επεμβατική, χωρίς τομές και αιμορραγία. Η ασθενής επιστρέφει αμέσως στη δουλειά της. Συνιστάται να απέχει από σεξουαλική επαφή για μία εβδομάδα. Περισσότερες από τις μισές ασθενείς βλέπουν βελτίωση από την πρώτη συνεδρία.

Τα επιπλέον οφέλη

Η αποκατάσταση της σφριγηλότητας του κόλπου με λέιζερ έχει κι άλλα ευεργετικά επακόλουθα, όπως τη μείωση των κολπικών λοιμώξεων και την εξαφάνιση των δύσοσμων κολπικών υγρών. Η αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας και των υγρών της περιοχής έχουν επίσης ως αποτέλεσμα την ύγρανση και της εισόδου του κόλπου μέσα στους επόμενους μήνες. Τα προβλήματα στην επαφή συνήθως μειώνονται θεαματικά όσο περνά ο καιρός. Οι ασθενείς αναφέρουν αισθητή βελτίωση σε υψηλά ποσοστά (μεγαλύτερα από 80%).

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται τώρα με επιτυχία και σε γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο (π.χ. καρκίνο μαστού) και στις οποίες υπάρχει ξηρότητα στην περιοχή του κόλπου και ο γιατρός δεν μπορεί (λόγω του καρκίνου) να χορηγήσει τοπικές κρέμες με ορμόνες. Εξυπακούεται ότι αποτελεί λύση και για τις γυναίκες που έχουν αφαιρέσει τα εσωτερικά γεννητικά όργανα λόγω διαφόρων προβλημάτων (π.χ. ινομυώματα, ενδομητρίωση, κύστεις ωοθηκών κ.ά.).

Η θεραπεία της κολπικής ξηρότητας παραδοσιακά γινόταν με χορήγηση ορμονών. Τώρα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, υπάρχει στη φαρέτρα του γυναικολόγου ένα εξαιρετικό μέσο για να μπορεί να βοηθήσει τις ασθενείς του στην εμμηνόπαυση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υγιής σεξουαλική ζωή της γυναίκας είναι συνάρτηση της ψυχικής της υγείας και της ευεξίας της.

Η νέα μέθοδος αναζωογόνησης των επιθηλίων με λέιζερ, που είναι επιστημονικά ελεγμένη, έχει τα εξής άμεσα αποτελέσματα:

• Θεραπεία της κολπικής ξηρότητας και αποκατάσταση της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας.

• Βελτίωση στην εμφάνιση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων.

• Επακόλουθη βελτίωση της ψυχολογίας της γυναίκας, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved