Προδιαβήτης: Κλειδί η σωστή διατροφή και η άσκηση

Προδιαβήτης

Κλειδί η σωστή διατροφή και η άσκηση

Blertina Dyrmishi

Ενδοκρινολόγος, ΥΓΕΙΑ Τιράνων

Ως προδιαβητικοί χαρακτηρίζονται όσοι έχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά όχι σε επίπεδα τέτοια που να κατατάσσονται στους διαβητικούς. Ουσιαστικά βρίσκονται ένα βήμα πριν την εμφάνιση της νόσου, όμως με τη διάγνωση του προδιαβήτη μπορούν να ανακόψουν την πορεία του. Με ποιον τρόπο, όμως, μπορούν να το επιτύχουν αυτό;

Τι είναι ο προδιαβήτης;

Ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση η οποία εμφανίζεται σε άτομα που έχουν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με το φυσιολογικό ποσό, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να κατηγοριοποιηθούν ως ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων με διαβήτη αυξάνεται σταθερά σε όλο τον κόσμο. Το 2016, σύμφωνα με τα δεδομένα της IDF (Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη) ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη ήταν 415 εκατομμύρια. Ένας στους 11 ενήλικες πάσχει από διαβήτη και μία στις επτά εγκυμονούσες γυναίκες πάσχουν από διαβήτη κύησης.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε εάν έχουμε προδιαβήτη;

Δεδομένου ότι είναι μια κατάσταση που δεν έχει κλινικά συμπτώματα, η διάγνωση γίνεται μετρώντας το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα.

Ποια είναι τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου στο αίμα) για τη διάγνωση του προδιαβήτη;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA), τα διαγνωστικά κριτήρια του προδιαβήτη είναι:

1. Τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος έπειτα από 12ωρη νηστεία να είναι 100-125 mg/dL.

2. Τα επίπεδα της γλυκόζης μία ώρα μετά τη δοκιμασία της γλυκόζης από το στόμα να είναι 140-199 mg/dL.

3. Τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) να είναι από 5,7% μέχρι 6,4%.

Γιατί είναι σημαντικό να ξέρουμε εάν έχουμε ή όχι προδιαβήτη;

Τα άτομα με προδιαβήτη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη και η διάγνωσή του είναι πολύ σημαντική γιατί ο προδιαβήτης θεωρείται ιάσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, έχει αποδειχθεί πως το 34% των ενηλίκων πάσχουν από προδιαβήτη. Το υπερβολικό βάρος και η καθιστική ζωή είναι παράγοντες στους οποίους χρεώνεται ο προδιαβήτης. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, το 37% των ατόμων με προδιαβήτη μπορούν να αναπτύξουν διαβήτη μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Ποια είναι τα άτομα που κινδυνεύουν από τον διαβήτη;

Οι ομάδες ανθρώπων με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη είναι:

  • Όσοι έχουν προδιαβήτη.
  • Οι παχύσαρκοι.
  • Όσοι έχουν συγγενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
  • Όσοι πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση.
  • Όσοι έχουν δυσλιπιδαιμία.
  • Όσοι κάνουν καθιστική ζωή.
  • Οι γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης.
  • Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Τι πρέπει να κάνουμε εάν διαγνωστούμε με προδιαβήτη;

Για όσους έχουν προδιαβήτη, η κύρια «θεραπεία» που μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη, είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να περιορίσει για μια περίοδο 10 ετών την εξέλιξη σε διαβήτη. Ο ασθενής πρέπει να μπει σε ένα πρόγραμμα με σκοπό να μειωθεί τουλάχιστον κατά 7% το σωματικό βάρος, με τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας ανά εβδομάδα. Με τον τρόπο αυτό παρατηρήθηκε ότι η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη μειώθηκε κατά 58%.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σωματική δραστηριότητα, η υγιεινή διατροφή (η οποία περιλαμβάνει κυρίως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και άφθονο ελαιόλαδο) και η μείωση του βάρους κατά τουλάχιστον 5%-10% βοηθούν στην καθυστέρηση της εμφάνισης και ανάπτυξης του διαβήτη.

Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved