Ενημερωθείτε για τον καρκίνο του Μαστού

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ: ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Όλοι διατρέχουμε, σε κάποιο βαθμό, κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.  Για κάποιους, όμως, ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ υψηλός και μάλιστα σε νεότερη ηλικία από τη συνηθισμένη, εξαιτίας βλάβης (μετάλλαξης) των γονιδίων, που έχουν κληρονομήσει. Είναι γνωστά περισσότερα από 50 γονίδια/ομάδες γονιδίων που, όταν έχουν κληρονομική βλάβη (μετάλλαξη), ευθύνονται για τον αυξημένο κίνδυνο. Ανάμεσά τους, τα BRCA1 & 2 είναι αυτά που πιο συχνά αυξάνουν την προδιάθεση για καρκίνο μαστού και ωοθηκών.  

Απαντά ο Γεώργιος Λύπας, Παθολόγος Ογκολόγος
Υπεύθυνος Μονάδας Γενετικής Ογκολογίας νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ & Επιστημονικός Συνεργάτης Dana Farber/ Harvard Cancer Center

Πώς καταλαβαίνει κάποιος εάν ανήκει σε κατηγορία υψηλού κινδύνου;

Μια γυναίκα που έχει κληρονομήσει μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1/2 διατρέχει πολύ υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού (60-85%) & για καρκίνο της ωοθήκης ( 20-40%). Για να δει κανείς αν μπορεί να ανήκει σε κατηγορία υψηλού κινδύνου, ξεκινά από το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του δηλαδή συγγενείς εξ αίματος,  που διαγνώστηκαν με καρκίνο, ηλικία διάγνωσης, τύπο καρκίνου & ηλικία που έχουν σήμερα (ή ηλικία που απεβίωσαν).

Πότε κρίνεται σκόπιμος ο έλεγχος για τα γονίδια BRCA1/2;

Αν απαντήσει ΝΑΙ σε ένα από τα πιο κάτω ερωτήματα, είναι σκόπιμο να υποβληθεί σε Γενετική Συμβουλευτική  και έλεγχο για τα γονίδια BRCA1/2:

1. Έχει εμφανίσει συγγενής σας ή εσείς καρκίνο μαστού πριν από την ηλικία των 50 ετών;
2. Έχουν διαγνωστεί δύο ή και περισσότερα μέλη  από την ίδια πλευρά της  οικογένειας σας  με καρκίνο του μαστού.
3.Έχει εμφανίσει συγγενής σας ή εσείς καρκίνο και στους δύο μαστούς ή δύο φορές στον ίδιο μαστό;
4. Έχει διαγνωστεί καρκίνος της ωοθήκης σε εσάς ή σε συγγενή σας (σε οποιαδήποτε ηλικία);
5. Υπάρχει άνδρας στην οικογένειά σας με καρκίνο μαστού; 

Ποια είναι τα μέτρα ελάττωσης κινδύνου για φορείς μετάλλαξης BRCA1/2;

Γυναίκες με μετάλλαξη των BRCA1/2, συνδυάζοντας απλή και μαγνητική μαστογραφία   από νέα ηλικία (25 ετών) ανιχνεύουν το νεόπλασμα σε πρώιμο, συνήθως ιάσιμο, στάδιο. Για τον καρκίνο των ωοθηκών δεν υπάρχει αξιόπιστη εξέταση που να μπορεί να τον βρει έγκαιρα και όταν ανιχνεύεται, είναι ήδη προχωρημένος.

Ποια μέθοδος συστήνεται στις φορείς μεταλλάξεων του BRCA1/2;

Στις φορείς μεταλλάξεων του BRCA1/2 συστήνεται η χειρουργική αφαίρεση σαλπίγγων και ωοθηκών, μόλις ολοκληρώσουν την δημιουργία της οικογένειάς τους. Η επέμβαση αυτή γίνεται εύκολα λαπαροσκοπικά και η παραμονή στο νοσοκομείο είναι πολύ σύντομη.  Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο ωοθηκών κατά 97%, αλλά και για καρκίνο του μαστού στο μισό. Για τις γυναίκες που θέλουν να μειώσουν όσο περισσότερο γίνεται τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, η πιο αποτελεσματική επιλογή είναι η διπλή μαστεκτομή. Ο κίνδυνος μειώνεται έτσι κατά 90-95%, όχι όμως 100%.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Γενετικής Συμβουλευτικής;

Η αξιολόγηση, καθοδήγηση και υποστήριξη γίνεται συνήθως από Ογκολόγους με ειδική εκπαίδευση και εμπειρία στη γενετική  συμβουλευτική. Είναι απαραίτητη η σωστή λήψη και ανάλυση του οικογενειακού ιστορικού καρκίνου (μέχρι και συγγενείς 3ου βαθμού).

Με τη Γενετική Συμβουλευτική:

  • Επιλέγεται ο έλεγχος του κατάλληλου γονιδίου, καθώς τα BRCA1 & 2 δεν είναι τα μόνα που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
  • Ο ασθενής γνωρίζει από πριν για τις αποφάσεις τις οποίες θα κληθεί να λάβει και έχει όλη την αναγκαία υποστήριξη, επιστημονική και ψυχολογική.
  • Καθορίζεται εξατομικευμένα η στρατηγική πρόληψης και μείωσης του κινδύνου, για το κάθε μέλος της οικογένειας.
  • Αν ο εξεταζόμενος δεν έχει κληρονομική προδιάθεση, καθησυχάζεται ο ίδιος και η οικογένειά του.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΩΟΘΗΚΩΝ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΡΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΓΟΝΙΔΙΩΝ BRCA1 ΚΑΙ BRCA2

Απαντά Λίνα Φλωρεντίν, B.Sc., Ph.D., EuCLG
Κλινική Εργαστηριακή Γενετίστρια
Διευθύντρια ΑλφαLab Κέντρο Μοριακής Βιολογίας και Κυτταρογενετικής
Όμιλος ΥΓΕΙΑ

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια σύνθετη πολυπαραγοντική νόσος, η οποία οφείλεται τόσο σε γενετικούς όσο και σε  περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Περίπου το 10% των περιστατικών καρκίνου του μαστού ή/και των ωοθηκών αφορούν την κληρονομική μορφή της νόσου. Παρόλο που τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου του μαστού ή/και των ωοθηκών είναι σποραδικά δηλαδή άνευ οικογενειακού ιστορικού, το 7% των περιστατικών με καρκίνο του μαστού και 11-15% των περιστατικών με καρκίνο των ωοθηκών, έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή έχουν άλλα μέλη της άμεσης ή της ευρύτερης οικογένειάς τους που έπασχαν ή πάσχουν από τη νόσο.
Σε αυτές τις οικογένειες η νόσος προκαλείται από βλάβες εντοπισμένες στην πλειοψηφία τους (ποσοστό που αγγίζει  το 80%) στα γονίδια BRCA1 και BRCA2.

Σε ποιους απευθύνεται ο έλεγχος για τα γονίδια BRCA1/2

Ο έλεγχος για την ύπαρξη μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό. Πρόκειται για ειδική εξέταση η οποία απευθύνεται είτε σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο του μαστού ή και των ωοθηκών και πληρούν ορισμένα κριτήρια βάσει ηλικίας εμφάνισης της νόσου, οικογενειακού ιστορικού και εργαστηριακών ευρημάτων, είτε σε υγιείς που πάλι βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θεωρούνται ότι έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό.
Είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί σε Μονάδα Γενετικής Ογκολογίας, όπου θα γίνει πλήρης καταγραφή του οικογενειακού ιστορικού πασχόντων και μη σε τρείς ή τέσσερις γενιές, της ηλικίας εμφάνισης της νόσου και όλων των άλλων μορφών καρκίνου που έχουν διαγνωστεί στην οικογένεια. Στην συνέχεια συστήνεται ο κατάλληλος γονιδιακός έλεγχος, ο οποίος διενεργείται σε εξειδικευμένα στο νόσημα εργαστήρια Γενετικής.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η εξέταση;

Το να γνωρίζει ο ασθενής εάν είναι ή όχι φορέας μιας μετάλλαξης στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 αποτελεί μια πολύ σημαντική πληροφορία, η οποία βοηθάει τον θεράποντα ιατρό να κάνει την επιλογή αποτελεσματικότερης θεραπείας, ενώ εάν εντοπιστεί ένας υγιής φορέας,  ενημερώνεται από τους θεράποντες για τις επιλογές πρόληψης της νόσου τις οποίες έχει. Τα άτομα φορείς μεταλλάξεων, δηλαδή βλαβών, στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 έχουν αυξημένο κίνδυνο συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών συχνά κάτω από την ηλικία των 50 χρόνων, ενώ ο κίνδυνος αυτός ανέρχεται στο 70% με 80% μέχρι την ηλικία των 70 χρόνων. Η  μετάλλαξη, η βλάβη δηλαδή στα γονίδια αυτά μπορεί να κληρονομηθεί τόσο από την μητέρα όσο και από τον πατέρα και το παιδί ενός φορέα έχει 50% πιθανότητα να κληρονομήσει τη μετάλλαξη από τον γονιό του. Επομένως, η πληροφορία που έχει κάποιος από την εξέταση αυτή δεν βοηθάει μόνο τον ίδιο αλλά και όλη του την οικογένεια.

Πώς διενεργείται η εξέταση;

Η εξέταση ονομάζεται μοριακός έλεγχος των γονιδίων BRAC1 και BRCA2 και γίνεται με μια απλή λήψη αίματος, πρέπει να γίνεται δε από εξειδικευμένα εργαστήρια Γενετικής που ασχολούνται με το νόσημα αυτό, υπόκεινται σε ειδικό εξωτερικό  ποιοτικό έλεγχο και είναι διαπιστευμένα.

Γίνεται στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα την εξέταση αυτή την προσφέρουμε μία δεκαπενταετία, έχουμε συμμετάσχει σε διεθνή ευρωπαϊκά προγράμματα και έχουμε ελέγξει πολλούς ασθενείς και οικογένειες με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα θεωρείται απαραίτητος ο πλήρης έλεγχος και των δύο γονιδίων, διότι η «στοχευμένη» ανάλυση συγκεκριμένων μόνο περιοχών ή βλαβών των γονιδίων αυτών αφορούν μόνο ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες και δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για τον ελληνικό πληθυσμό.

Εν κατακλείδι, η σωστή αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας στενής συνεργασίας του θεράποντος ογκολόγου, της Μονάδας Γενετικής Ογκολογίας και του εργαστηρίου Γενετικής.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ-ΦΟΡΕΑ

Απαντά Βάνια Σταφυλά, ΜD, PhD
Απόφοιτος  και διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου
Γενικός Χειρουργός
Εξειδίκευση στη Χειρουργική Ογκολογία του Μαστού στο Univeristy College of London και στο European Institute of Oncology

Συνεργάτης Μαιευτηρίου «Λητώ»

Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε γενετική συμβουλευτική και γονιδιακό έλεγχο και είναι αποδεδειγμένα φορείς του γονιδίου BRCA 1 ή BRCA 2 καλούνται να αποφασίσουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος τους. Οι επιλογές που έχουν είναι δυο: η πρώτη είναι να ξεκινήσουν εντατικούς ελέγχους για το μαστό τους, ώστε όταν θα έρθει η στιγμή που θα αναπτύξουν καρκίνο μαστού, να το ανακαλύψουν νωρίς και να το αντιμετωπίσουν τότε. Η δεύτερη επιλογή είναι να δράσουν προφυλακτικά είτε λαμβάνοντας ορμονική θεραπεία είτε επιλέγοντας προφυλακτική αμφοτερόπλευρη  (δηλ. και στους δυο μαστούς) μαστεκτομή  και άμεση πλαστική αποκατάσταση με ενθέματα σιλικόνης. Και οι δυο επιλογές είναι επιστημονικά αποδεκτές και έγκειται στην ίδια τη γυναίκα φορέα, βάσει της ψυχοσύνθεσή της, να αποφασίσει ποιόν δρόμο θα ακολουθήσει.

Στην πρώτη περίπτωση, η γυναίκα θα πρέπει να παρακολουθείται εντατικά και να υποβάλλεται υποχρεωτικά και ανελλιπώς σε ψηφιακή ή/και μαγνητική μαστογραφία κάθε χρόνο από την ηλικία των 30 και κλινική εξέταση 1-2 φορές το χρόνο. Θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του μαστού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία της (χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία). Σημειωτέον, ο καρκίνος μαστού που εμφανίζεται στις γυναίκες-φορείς του γονιδίου είναι συνήθως επιθετικής μορφής και δεν έχει καλή πρόγνωση, άρα μπορεί να υπάρχει και κίνδυνος και για την επιβίωσή της.

Στην δεύτερη περίπτωση, η γυναίκα-φορέας υποβάλλεται, είτε σε θεραπεία με ορμονικά σκευάσματα (ταμοξιφαίνη, ραλοξιφαίνη, εξαμεστάνη), είτε σε μια επέμβαση, στην οποία αφαιρείται ολόκληρος ο αδένας του μαστού μέσα από μια μικρή τομή στο δέρμα, διατηρώντας εξολοκλήρου το εξωτερικό περίβλημα του μαστού, δηλαδή το δέρμα, τη θηλή και τη θηλαία άλω, το οποίο εξασφαλίζει το άριστο τελικό κοσμητικό αποτέλεσμα. Το σημαντικό στοιχείο στην επέμβαση είναι να ελαχιστοποιήσουμε τον εναπομείναντα μαζικό ιστό, ο οποίος μπορεί να αναπτύξει καρκίνο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη «μαστεκτομή με διατήρηση της θηλής και του δέρματος» (skin and nipple sparing mastectomy). Την ίδια στιγμή που αφαιρείται το εσωτερικό του μαστού, το περιεχόμενό του αντικαθίσταται από ενθέματα σιλικόνης, που προσδίδουν τον επιθυμητό όγκο, και με αυτό τον τρόπο η γυναίκα βγαίνει από το χειρουργείο χωρίς να είναι ακρωτηριασμένη. Η παραμονή της στο νοσοκομείο δεν υπερβαίνει τις 3-4 μέρες και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ορμονική θεραπεία προφυλάσσει κατά 50 %, ενώ η χειρουργική αντιμετώπιση κατά 90%.

Σωστό ή λάθος, απόφαση γενναία ή δειλή δεν υπάρχει. Είναι γενναίο, τόσο το να υποβάλλεσαι σε μια επέμβαση, ενώ είσαι υγιής, όσο και το να περιμένεις με αγωνία κάθε χρόνο τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Στο Μαιευτήριο «Λητώ» λειτουργεί ένα εξειδικευμένο και πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο Κέντρο Μαστού, στο οποίο, το ιατρείο γενετικής ογκολογίας παρέχει τη δυνατότητα γενετικής συμβουλευτικής, το συνεργαζόμενο εργαστήριο μοριακής βιολογίας πραγματοποιεί το γονιδιακού ελέγχου και ειδικός χειρουργός μαστού σε συνεργασία με πλαστικό χειρουργό πραγματοποιούν την επέμβαση "nipple sparing mastectomy”.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

Απαντά Αναστάσιος Τσεκούρας
Δ/της Πλαστικής Χειρουργικής Μαιευτηρίου Λητώ
Σύμβουλος Πλαστικός Χειρουργός Τμήματος Μαστού
Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας

Η  αφαίρεση του μαστού, είναι λογικό να δημιουργεί στην γυναίκα άγχος, απώλεια θηλυκότητας, αίσθημα σεξουαλικής απόρριψης, έλλειψη αυτοπεποίθησης και συχνά να την οδηγεί σε κατάθλιψη.

Η τάση διεθνώς σήμερα είναι οι γυναίκες μετά από μαστεκτομή να οδηγούνται σε αποκατάσταση του μαστού  εφόσον το επιθυμούν.

Τι εννοούμε όμως λέγοντας «αποκατάσταση του μαστού»;

Εννοούμε την χειρουργική προσπάθεια της εκ νέου ανάπλασης του μαστού που αφαιρέθηκε με μαστεκτομή. Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Το πλεονέκτημα όταν η ανάπλαση γίνεται ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή είναι ότι η γυναίκα μετά το χειρουργείο έχει και πάλι άμεσα - σε ένα βαθμό - την αίσθηση και των δύο μαστών της.

Πόσοι τρόποι αποκατάστασης υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλές σύγχρονες μέθοδοι αποκατάστασης του μαστού, άλλες πιο απλές και άλλες πιο σύνθετες που ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες επεμβάσεων.

Στην πρώτη κατηγορία χρησιμοποιούμε εξειδικευμένους διατατήρες ιστών και ενθέματα σιλικόνης (που είναι απόλυτα ασφαλή),  των οποίων η ποιότητα και η ποικιλία επιλογής έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

Στη δεύτερη κατηγορία, χρησιμοποιούμε τους λεγόμενους μυοδερματικούς κρημνούς, δηλαδή τμήματα δέρματος με άφθονο υποδόριο λίπος που μεταφέρονται από κάποιο άλλο σημείο του σώματος - όπως η πλάτη, η κοιλιά ή ο γλουτός - με ειδικό τρόπο στη θέση του μαστού που αφαιρέθηκε.  Στην περίπτωση αυτή ως επί το πλείστον δεν χρησιμοποιούμε ένθεμα σιλικόνης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πολλές φορές χρειάζεται να επέμβουμε και στον υγιή μαστό με μείωση, αύξηση ή ανόρθωση  για να υπάρχει τελικά η καλύτερη δυνατή συμμετρία μεταξύ των δύο μαστών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το αισθητικό αποτέλεσμα μετά την επέμβαση είναι πολύ ικανοποιητικό και βοηθάει πολύ σημαντικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής των γυναικών.

Ασφαλώς όμως το ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί είναι θέμα που η γυναίκα θα πρέπει να συζητήσει με τον πλαστικό χειρουργό που αφού της εξηγήσει τις διάφορες χειρουργικές μεθόδους, σε συνεννόηση με τον χειρουργό μαστού θα καταλήξουν στην κατάλληλη για εκείνη επέμβαση.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την αποκατάσταση;

Η αποκατάσταση του μαστού δεν έχει καμιά επίδραση στις υποτροπές της νόσου και δεν εμποδίζει τη μετεγχειρητική χορήγηση προφυλακτικής χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας.

Τα πιθανά συμβάματα περιορίζονται κυρίως στις άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές κάθε χειρουργικής επέμβασης όπως αιμάτωμα, συλλογή υγρού, υπερτροφική ουλή, διάσπαση τραύματος και σε περίπτωση αποκατάστασης με ενθέματα απόρριψη του ενθέματος συνήθως τις πρώτες εβδομάδες ή δημιουργία ρικνωτικής κάψας σε βάθος χρόνου, που όμως είναι σπάνιες.

Ποια ασθενής είναι κατάλληλη για αποκατάσταση;

Οι περισσότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι κατάλληλες για αποκατάσταση του μαστού η οποία μπορεί να ξεκινήσει ταυτόχρονα με την μαστεκτομή. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που θα πρέπει για ογκολογικούς κυρίως λόγους η αποκατάσταση του μαστού να καθυστερήσει και να γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Παρόλα αυτά η γυναίκα είναι πολύ καλό να ενημερωθεί για την δυνατότητα αποκατάστασης με το που θα πληροφορηθεί την διάγνωση του καρκίνου του μαστού και αρχίσει να συζητά για τη θεραπεία της. Ο χειρουργός μαστού μπορεί παράλληλα να την παραπέμψει στον πλαστικό χειρουργό για πιο λεπτομερή ενημέρωση και με σκοπό να ολοκληρωθεί όλη η προεργασία του προεγχειρητικού σχεδιασμού.

Η πιο πάνω διαδικασία ενημέρωσης δίνει στις γυναίκες την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν πιο θετικά τον καρκίνο του μαστού ανοίγοντας ένα παράθυρο αισιοδοξίας για το μέλλον.

Τι προσφέρει η αποκατάσταση του μαστού;

Παρότι η αποκατάσταση του μαστού δεν μπορεί φυσικά να ξαναδώσει στη γυναίκα τον μαστό της που έχασε λόγω της νόσου, τα οφέλη είναι σημαντικά και θα λέγαμε προφανή. Ο νέος «μαστός» που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ καλύτερος και πιο αποδεκτός από μια εξωτερική πρόθεση στερεωμένη στον στηθόδεσμο.

Η γυναίκα διευκολύνεται σημαντικά στις καθημερινές της δραστηριότητες (π.χ. ντύσιμο, άσκηση, διακοπές ) εφόσον δεν κινδυνεύει να της φύγει η πρόθεση με αποτέλεσμα να κερδίσει πίσω την χαμένη της αυτοπεποίθηση.

Το εύρος δε των επιλογών που υπάρχουν δίνει την δυνατότητα να επιτυγχάνουμε αποτελέσματα αισθητικά πολύ ικανοποιητικά και προπάντων σταθερά και αναπαραγώγιμα για την πλειονότητα των γυναικών.

Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved