Μητρότητα μετά τα 35-Επαγγελματική καταξίωση ή παιδί; Καρίερα ή οικογένεια

Από τον κ. Δημήτριο Μαθιόπουλο,
Χειρουργό - Μαιευτήρα Γυναικολόγο, «Εμβρυογονία» Μαιευτηρίου «Λητώ»

Υψηλοί κοινωνικοί στόχοι ή προσωπική ολοκλήρωση;
Ερωτήματα και διλήμματα που προβληματίζουν τις περισσότερες γυναίκες της εποχής μας.
Στη δίνη του άγχους και της καθημερινότητας πρωτεύοντα και ουσιαστικά θέματα όπως η μητρότητα παραγκωνίζονται και απωθούνται στο βάθος του χρόνου.
Όμως η βιολογική τεκμηρίωση και η επιστημονική αλήθεια έρχονται να σημάνουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Πολλές γυναίκες αποφασίζουν την τεκνοποίηση μετά τα 35 έτη έχοντας αφήσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της αναπαραγωγικής τους ηλικίας.
Είναι γνωστό ότι η γονιμότητα στο γυναικείο φύλο παρουσιάζει μια κατακόρυφη πτώση μετά την ηλικία των 36 χρόνων και περισσότερο μετά τα 40 χρόνια, φθάνοντας πολλές φορές μέχρι και το 50% της αναπαραγωγικής ικανότητας σε σχέση με τις γυναίκες κάτω των 30 χρόνων.
Κάθε εγκυμοσύνη μετά τα 35 χρόνια παρουσιάζει αυξημένους κινδύνους επιπλοκών τόσο για την πρωτοτόκο μητέρα όσο και για το έμβρυο.
Ο κίνδυνος αποβολών, ειδικότερα στο πρώτο τρίμηνο κυήσεως, παρουσιάζει αύξηση σε γυναίκες μεγαλύτερες των 35 ετών, σε αντίθεση με εγκύους μικρότερης ηλικίας, φθάνοντας το ποσοστό 40%.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο κίνδυνος χρωμοσωματικής διαταραχής του εμβρύου για νοσήματα όπως για σύνδρομο Down, τρισωμία 13 και 18 και άλλες φυλοσύνδετες χρωμοσωματικές ανωμαλίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες στις ηλικίες μετά τα 35 και η προγεννητική καθοδήγηση συνίσταται στην αμνιοπαρακέντηση.
Από την πλευρά της γυναίκας αυξάνονται οι πιθανότητες για την εμφάνιση επιπλοκών και παθολογικών καταστάσεων κατά την εξέλιξη της εγκυμοσύνης με σημαντικότερες: την τοξιναιμία (προεκλαμψία, εκλαμψία), το σακχαρώδη διαβήτη, κυκλοφορικά και καρδιακά προβλήματα καθώς και νεφροπάθειες.
Μείζον θέμα αποτελεί και η αυξημένη υπογονιμότητα που παρουσιάζεται σε αυτές τις ηλικίες και οφείλεται στην αποδυνάμωση της ωοθηκικής λειτουργίας και στην παρουσία παθολογικών καταστάσεων στο γενετικό σύστημα των γυναικών, όπως: ινομυώματα, ενδομητρίωση, αδενομύωση, χρόνιες πυελικές φλεγμονές, υδροσάλπιγγες και τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοηθών γυναικολογικών νοσημάτων.
Βέβαια πολλές φορές στα προβλήματα υπογονιμότηταςπου παρουσιάζονται στα ζευγάρια της αναφερόμενης ηλικίας μεγάλο ποσοστό καταλαμβάνει και ο ανδρικός παράγοντας (αζωοσπερμία, ολιγοασθενοσπερμία, ολιγοσπερμία, τερατοσπερμία) που δυσχεραίνει την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης.
Πρέπει να τονίσουμε ότι η έκβαση και η ολοκλήρωση των κυήσεων σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 και ιδιαίτερα άνω των 40 χρήζει συστηματικής παρακολούθησης και προ- γραμματισμού του τοκετού, λόγω παρήλικος πρωτοτόκου και πολυτίμου κυήσεως αυξάνοντας το ποσοστό των καισαρικών τομών.
Εν κατακλείδι, η γυναικεία χειραφέτηση και η κοινωνική επανάστασή της μετέθεσαν την ηλικία τεκνοποίησης πέραν των φυσικών χρονικών ορίων με όλες τις συνέπειες, οικογενειακές, κοινωνικές, ιατρικές.
Με σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση η επιλογή του κατάλληλου χρόνου ολοκλήρωσης της μητρότητας θα επαναφέρει τη φυσική ισορροπία της τεκνοποίησης και την αποφυγή όλων των προαναφερθέντων καταστάσεων.
Η μητρότητα συμβάλλει στην ολοκλήρωση της γυναικείας προσωπικότητας και δεν αποτελεί φραγμό στις υπόλοιπες δραστηριότητες της ζωής της.
Ο αποτελεσματικός συνδυασμός οικογένεια - καριέρα σε σωστή αναλογία είναι το επιθυμητό για την σύγχρονη γυναίκα, την σύγχρονη οικογένεια και κοινωνία.
Η παγκόσμια επιδημία της παρήλικος μητέρας είναι γεγονός. Με την αρωγή της ιατρικής κοινότητας και ιδιαίτερα των μαιευτήρων γυναικολόγων, η τεκνοποίηση επιτυγχάνεται παρά τις ιατρικές και κοινωνικές αντιξοότητες. Σωστά ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη γυναίκα θα γευτεί την μητρότητα με λιγότερες δυσκολίες και επιπλοκές, που αποτελεί και την ευχή όλων μας.

Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved