Bottox-Το ελιξήριο της νεότητας

Από τον κ. Σπύρο Ιωαννίδη,
Πλαστικό Χειρουργό, Διευθυντή Κέντρου Πλαστικής Χειρουργικής «Μορφή»

Οι μη χειρουργικοί τρόποι γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς για τη θεραπεία των ρυτίδων που δημιουργούνται από τη σύσπαση των μυών του προσώπου και αποκαλούνται ρυτίδες έκφρασης. Οι ενέσεις αυτές λειτουργούν πολύ διαφορετικά από κάθε άλλο παράγοντα βελτίωσης των ρυτίδων: «βραχυκυκλώνουν» κάθε μήνυμα που στέλνεται στους μύς να παράγουν τάσεις συρρίκνωσης και ρυτίδωσης. Αντί να γεμίζουμε την προβληματική περιοχή με κάποια ουσία, όπως π.χ. γίνεται με τα ενέσιμα εμφυτεύματα, χρησιμοποιούμε ενέσεις, για να απομακρύνουμε προσωρινά τις ρυτίδες.

Το είδος των γραμμώσεων και ρυτίδων που ανταποκρίνεται καλύτερα στη διαδικασία αυτή, είναι αυτές που δημιουργούνται ειδικά από τους μύς που βρίσκονται υπό διαρκή σύσπαση όταν εκφραζόμαστε, όταν δηλαδή συνοφρυωνόμαστε ή ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας. Οι ενέσεις, που πραγματοποιούνται από ειδικευμένο πλαστικό χειρουργό, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στη μείωση των ρυτίδων της σκέψης (συνοφρύωση ανάμεσα στα μάτια), στις βαθιές παράλληλες ρυτίδες του μετώπου και στο «πόδι της χήνας», που σχηματίζεται γύρω από τα μάτια. Επίσης στις κάθετες ρυτίδες του λαιμού, ακόμη και στους μύς της μύτης για να μειωθεί το «ρουθούνισμα». Η ουσία που χρησιμοποιείται στις ενέσεις είναι εγκεκριμένη από την Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (F.D.A.). Οι πιο γνωστές εμπορικές ονομασίες της είναι Bottox και Dysport. Η ουσία αυτή έχει επίσης εγκριθεί για νευρολογικές δυσλειτουργίες, όπως η θεραπεία αλληθωρίσματος, το ανεξέλεγκτο ανοιγόκλεισμα των βλεφάρων και η «εγκεφαλική δυστονία». Έχει αναφερθεί ότι η συχνή χρήση των ενέσιμων με την ουσία αυτή μειώνει την συχνότητα εμφάνισης των ημικρανιών και βοηθάει στην καταπολέμηση της υπερίδρωσης.

Ο πλαστικός χειρουργός με μια πολύ λεπτή βελόνα εγχέει την ουσία στο σημείο του προσώπου όπου υπάρχει πρόβλημα ρυτίδων έκφρασης. Συνήθεις περιοχές είναι το μέτωπο και η περιοχή γύρω από τα μάτια, όχι όμως και κάτω από αυτά. Με ειδική τεχνική που εφαρμόζει ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να προκαλέσει και σήκωμα του άνω βλεφάρου, ώστε να φαίνονται τα μάτια πιο νεανικά. Οι ενέσεις μπορούν να γίνουν σε γυναίκες και άνδρες που παρουσιάζουν ρυτίδες έκφρασης, ανεξαρτήτως ηλικίαςαρκεί βέβαια να είναι ενήλικες.
Οι ασθενείς, κατά την διάρκεια της θεραπείας που δεν υπερβαίνει τα 2 λεπτά της ώρας, έχουν αίσθηση τσιμπήματος. Σε άτομα ιδιαίτερα ευαίσθητα στον πόνο, μπορεί να τοποθετηθεί αναισθητική κρέμα πριν τη θεραπεία στα σημεία που θα εφαρμοστεί. Ελαφρά κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) είναι φυσικό προσωρινό φαινόμενο μετά τη θεραπεία.
Αμέσως, μετά τη θεραπεία και για ένα ή δύο περίπου 24ωρα δεν πρέπει να τρίβετε την περιοχή όπου αυτή εφαρμόστηκε. Πρέπει επίσης να αποφύγετε να μακιγιαριστείτε ή να αφαιρέσετε το μακιγιάζ με δυνατές κινήσεις, καθώς και την έντονη γυμναστική, την άρση βαρέων αντικειμένων, καυτά λουτρά και κάθε επίπονη εργασία.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας γίνονται ορατά σε 3 με 5 ημέρες και διαρκούν από 3 έως 6 μήνες ανάλογα με την περίπτωση. Υπάρχουν τεκμήρια, ότι η επανάληψη των ενέσεων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερης διάρκειας αποτελέσματα, ιδιαίτερα αν γίνεται συντήρηση με θεραπείες φροντίδας δέρματος και χρησιμοποιούνται προϊόντα που συνδράμουν στην αποκατάσταση των ιστών. Εξαιρετικές θεραπείες συντήρησης των αποτελεσμάτων είναι η φωτοανάπλαση, δηλαδή θεραπεία σύσφιξης του δέρματος με παλμικό φως και οι θεραπείες με αμινοξέα. Σε κατάλληλες δόσεις και μόνο όταν γίνονται από πλαστικό χειρουργό και σε ιατρικό περιβάλλον, οι ενέσεις αποτελούν πολύ αποτελεσματική και ασφαλή προσωρινή θεραπεία για τη λείανση των ρυτίδων έκφρασης.

Τελευταία όμως έχουν και στην χώρα μας αναφερθεί περιστατικά όπου οι ενέσεις αυτές εκτελούνται από άτομα που δεν έχουν την ιδιότητα του ιατρού, σε μη ιατρικά περιβάλλοντα, όπως κομμωτήρια, γυμναστήρια, δωμάτια ξενοδοχείων, ακόμη και σπίτια! Σε αυτές τις περιπτώσεις, όσοι υποβάλλονται σε τέτοιου είδους επέμβαση, πιθανόν να υποστούν τις συνέπειες που απορρέουν από κακή τεχνική, κακή δοσολογία και ανθυγιεινές συνθήκες.

Σύμφωνα με στατιστική έρευνα της ASAPS (Αμερικανικής Εταιρείας Αισθητικής και Πλαστικής Χειρουργικής) οι ενέσεις υπήρξαν οι πιο δημοφιλής μη χειρουργική= ιατρική επέμβαση το προηγούμενο έτος (πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια περιστατικά).

Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved