Υπερηχογράφημα Αρχόμενης Κύησης Αυχανική Διαφάνεια Papp-A/Ρινικό Οστό

Από τον κ. Σπυρίδωνα Μαντζουράνη,
Μαιευτήρα - Γυναικολόγο, Συνεργάτη Τμήματος Εμβρυομητρικής Ιατρικής Μαιευτηρίου «Λητώ»

Πότε γίνεται το 1ο υπερηχογράφημα κυήσεως;
Η πιο πρώιμη διάγνωση της κύησης επιτυγχάνεται με διακολπικό u/s, όταν η τιμή του test κύησης στο αίμα (β χοριακή γοναδοτροπίνη) είναι μεγαλύτερη από 1000 IU/L (Τότε αναγνωρίζεται μόνον ο σάκος της κύησης).

Γιατί γίνεται το 1ο u/s;
1. για την επιβεβαίωση του καλώς έχειν μιας αρχόμενης ενδομήτριας εγκυμοσύνης
2. για τον προσδιορισμό της ηλικίας κυήσεως (έτσι καθορίζεται η πιθανή ημερομηνία τοκετού, προγραμματίζονται οι προγεννητικές εξετάσεις - βιοχημικές εξετάσεις και πιθανές επεμβάσεις. π.χ. Αυχενική Διαφάνεια- Papp-A – aFP- FbCG – Λήψη τροφοβλάστης- Αμνιοπαρακέντηση) και
3. για τον αποκλεισμό τυχόν άλλων προβλημάτων όπως:
α) παλίνδρομος κύηση (το έμβρυο δεν αναπτύσσεται και δε χτυπάει η καρδιά)
β) πολύδυμος κύηση (περισσότερα του ενός έμβρυα)
γ) εξωμήτριος κύηση (κύηση εκτός της μήτρας – πολύ σοβαρό πρόβλημα)
δ) ατελής έκτρωση (εμφάνιση κολπικής αιμόρροιας )
ε) ανωμαλίες της μήτρας (δίκερως μήτρα- ινομυώματα)

Τι είναι το υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας- Ρινικό οστό και η μέτρηση των βιοχημικών δεικτών Α’ τριμήνου (papp-a, f –b-hcg); Πότε εκτελείται και τι διαγιγνώσκει;
Το υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας εκτελείται μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας της κύησης.
Αυχενική Διαφάνεια: είναι υποηχογενής περιοχή πίσω από τον αυχένα του εμβρύου και παριστά συλλογή υγρού και ανάλογα από την μέτρηση της, αν είναι αυξημένη ή όχι, σχετίζεται με χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου (όπως σύνδρομο Down).
Papp-a και F-HCG είναι ορμόνες που μετρώνται στο αίμα της εγκύου στο Α’ τρίμηνο και αναλόγως των τιμών σχετίζονται με αυξημένο ή μη κίνδυνο για σύνδρομο Down.
Ρινικό οστό: είναι η ύπαρξη ή υποπλασία του ρινικού οστού του εμβρύου που αναγνωρίζεται από το υπερηχογράφημα και η απουσία του σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό επίσης με το σύνδρομο Down.
Έτσι, βάσει των ανωτέρω, το υπερηχογράφημα της Αυχενικής Διαφάνειας έχει να κάνει με την ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου, με τη χρησιμοποίηση ενός λογισμικου μαθηματικού και τον συνυπολογισμό ορισμένων στοιχείων, όπως ηλικία εγκύου, ηλικία κύησης, πάχος αυχενικής διαφάνειας, papp-a και f-bhcg, ρινικό οστό και προσδιορίζει τον στατιστικό κίνδυνο για σύνδρομο Down οποιασδήποτε κυοφορούσας γυναίκας.

Τι άλλο μπορεί να διαγνώσει το υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας;
Ανατομικές ανωμαλίες του εμβρύου. Το θέμα της υπερηχογραφικής διάγνωσης ανατομικών ανωμαλιών στο 1ο τρίμηνο είναι εξίσου σημαντικό με την πρόβλεψη των χρωμοσωμικών ανωμαλιών.
Το υπερηχογράφημα στις 11-14 εβδομάδες για την μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας, σε συνδυασμό με τους βιοχημικούς δείκτες, είναι η καλύτερη μέθοδος για τη διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών, τόσο από πλευράς ευαισθησίας όσο και από πλευράς συχνότητας ψευδών θετικών αποτελεσμάτων.
Με αυτό το δεδομένο το υπερηχογράφημα στις 11-14 εβδομάδες μάς ανοίγει ένα παράθυρο στο 1ο τρίμηνο, που μας προσφέρει τη δυνατότητα να ελέγξουμε την ανατομία του εμβρύου.
Πολλές μείζονες ανατομικές ανωμαλίες μπορούν να διαγνωστούν από το 1ο τρίμηνο και το σημαντικό είναι ότι οι ανωμαλίες που μπορούμε να διαγνώσουμε είναι ακριβώς αυτές για τις οποίες τα περισσότερα ζευγάρια θα προχωρούσαν σε διακοπή της κύησης.
Ο έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου σ’ ένα πρωτόκολλο εξέτασης των εμβρυϊκών οργάνων περιλαμβάνει την απεικόνιση του κρανίου, του εγκεφάλου, του προσώπου, της σπονδυλικής στήλης, της καρδιάς, των κοιλιακών τοιχωμάτων, του στομάχου, των νεφρών, της ουροδόχου κύστεως και των άνω και κάτω άκρων.

Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved